Hlavní obsah

Učitelé mají nárok na kompenzační bonus, i když pobírají plný plat

Novinky, bož, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získání kompenzačního bonusu pro OSVČ z takzvaného programu Pětadvacítka podléhá poměrně přísným pravidlům. Řada OSVČ, které zároveň pracují na dohody, na něj nedosáhne. Stejně tak podporu nedostanou, pokud zároveň pracují na hlavní pracovní poměr. Existuje však výjimka – pedagogové. Pokud pedagog pracuje na hlavní pracovní poměr a zároveň je OSVČ, nárok na bonus má.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Na kompenzační bonus má OSVČ nárok, pokud jí v jiném pracovním poměru nevznikne účast na zdravotním pojištění.

Pokud tedy zároveň pracují ještě na dohodu o provedení práce (DPP), nesmějí si na ni vydělat více než 10 tisíc měsíčně. Pokud si přivydělávají na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), nesmějí si na ní vydělat více než tři tisíce měsíčně. Pokud člověk pracuje na hlavní pracovní poměr, účast na zdravotním pojištění mu vzniká automaticky, na Pětadvacítku tedy nárok nemá.

Schillerová hrozí zastavením bonusů pro OSVČ a malé s. r. o.

Domácí

To se však pedagogů netýká. „Na pedagogické pracovníky se nevztahuje podmínka, že nelze kombinovat kompenzační bonus se statutem zaměstnání, které dané osobě zakládá účast na nemocenském pojištění,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

„Zákon nediskvalifikuje ani ty pedagogické pracovníky, kteří například v hlavním pracovním poměru pobírali plný plat, za předpokladu, že jim k omezení činnosti v důsledku koronaviru došlo v jejich samostatně výdělečné činnosti,“ dodal.

Jinými slovy, pokud je někdo OSVČ a zároveň si na DPČ vydělal více než tři tisíce korun, kompenzační bonus nedostal. Pokud však pracuje jako pedagog na hlavní pracovní poměr a pobírá plný plat a vedle toho je registrován jako OSVČ, na Pětadvacítku nárok má.

Schillerová: Kompenzaci dostalo 364 257 živnostníků, jde o 8,9 miliardy

Ekonomika

Weiss zároveň připomněl, že ministryně Alena Schillerová (za ANO) s tímto pozměňovacím návrhem nesouhlasila. „S ohledem na nekoncepčnost a nedůvodnou selektivnost, která v konečném důsledku způsobí nespravedlnost výsledného řešení, dávala ministryně financí k tomuto pozměňovacímu návrhu negativní stanovisko,“ připomněl mluvčí.

Předkladatelem zmíněného pozměňovacího návrhu byl poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten jej za nespravedlivý nepovažuje. „Je to naprosto fér. Bylo by to fér i vůči jiným profesím,“ řekl Novinkám Kalousek.

„Jsou tu tisíce lidí, kteří pracují jako OSVČ v oblasti hudby nebo fyzioterapeuti nebo jako IT specialisti a ti se nechali ukecat od ředitele příslušné školy v místě svého bydliště, aby na pár hodin týdně chodili někoho učit. Za ten částečný úvazek ve školách pak byli potrestáni. Jestli nám záleží na tom, aby lidé z praxe chodili učit, tak je za to nemůžeme trestat,“ doplnil šéf poslanců TOP 09 s tím, že zdaleka nejde o všechny učitele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám