Hlavní obsah

Polovina Čechů nemá důstojnou mzdu

Právo, Stáňa Seďová

Aby pracující pokryl náklady na stravu, bydlení, ošacení, dopravu, zdraví, volný čas a zbylo mu na úspory, potřebuje vydělávat měsíčně 31 463 korun hrubého, pokud žije v Praze, 36 850 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože je v Česku nejnižší míra chudoby v EU a nejvyšší míra zaměstnanosti, na důstojnou mzdu dosahuje zhruba jen polovina pracujících. Ve druhé polovině jsou lidé v exekuci (10 % obyvatel) a 40 % Čechů, kteří žijí podle posledního průzkumu Českého rozhlasu v nejisté situaci. Takové jsou závěry skupiny českých expertů z veřejných i vědeckých institucí, která tři roky pracovala na vypočítání částky na normální důstojný život jedné osoby, jež se stará o další.

Na mzdu, která by zaručila slušný život, bez hrozby pádu do chudoby, dnes nedosáhnou dělníci, samoživitelky, ale ani úředníci, zdravotníci, divadelníci, vysokoškolští profesoři nebo kuchaři. „V rámci výzkumu jsme narazili například na našeho předního filharmonika, který po nocích řídí autobus, aby se uživil,“ uvedla jeden z příběhů spoluautorka nástroje Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu AV ČR.

Minimální mzda vzroste na 14 600 korun

Domácí

Na důstojnou mzdu nedosáhne ani pečovatelka Anna z Prahy, jejíž manžel je chemik, a vychovávají spolu dvě děti. „Nosíme si do práce obědy z domova, ale na konci měsíce neuspoříme stejně vůbec nic. Pokud nás potká nečekaný výdaj, je to vždy trochu průšvih. Třeba když všichni potřebují zubaře, vyjde to na několik tisíc. Zaplatíme to, ale musíme ušetřit na jídle nebo si odpustit boty,“ říká matka, která nedávno musela dětem odepřít očkování proti klíšťové encefalitidě a meningokoku, na něž už nezbylo.

Slušný život si podle vědců „koupíme“ mimo Prahu za zhruba 31,5 tisíce hrubého. Nabízí se otázka, jak žijí lidé, kteří pobírají minimální mzdu, ta po tuhých bojích příští rok stoupne na 14 600 Kč.

Polovina Čechů bere více než 29 549 korun měsíčně

Ekonomika

„Sto sedmdesát tisíc lidí pobírajících minimální mzdu bude muset vyjít s méně než polovinou důstojné mzdy, která má pokrýt materiální standard. Výrazně níže se pohybuje i nezabavitelné minimum, které ze mzdy zůstává 860 tisícům lidí v exekuci,“ upozorňuje jeden z autorů, ekonom Jan Bittner.

Důstojnou mzdu spočítal vědecký tým součtem spotřeby v osmi kategoriích. Vycházel ze statistik, průzkumů a expertních doporučení.

Potravinám přiřkli 5550 korun měsíčně, bydlení 8216 Kč (v Praze 11 929 Kč), oblečení a obuvi 1144 Kč, dopravě 1711 Kč, poplatkům za telefon a internet 1353 Kč, zdraví a hygieně 1007 Kč, volnému času 2818 Kč, úsporám 3226 Kč.

Nepřipouští nic navíc

„Položky nezahrnují náklady na jakékoliv dražší zvláštní potřeby. O detailech jednotlivých položek lze vést debatu, to ale nezpochybňuje potřebu nástroje, který má nastavit zrcadlo běžným ukazatelům příjmů a přispět do debaty o hospodářské strategii Česka,“ říká Kateřina Smejkalová, členka expertní platformy.

Průzkum: Současné středoškolačky očekávají o 7000 korun nižší mzdu než středoškoláci

Finance

„Fakt, že polovina Čechů nedosáhne na důstojnou mzdu, nutně neznamená, že půlka obyvatel žije nedůstojně. Platový příjem si nahrazují chovem zvířat, pěstováním plodin na zahrádce nebo výrazně více vydělávajícím partnerem, případně zděděným domem,“ vysvětluje závěry Smejkalová.

Minimální důstojná mzda u nás je 7,6 eura na hodinu, v Británii je to 11, v USA (Washington) 15,8 a například v Irsku 12,3 eura.

Průměrná mzda v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,9 procenta na 33 697 korun. Dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám