Hlavní obsah

Schillerová měla v pražské tržnici SAPA konferenci k EET

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třetí a čtvrtá vlna elektronické evidence tržeb (EET) přinese do státního rozpočtu letos 2,4 miliardy Kč, příští rok 6,4 miliardy Kč a v roce 2022 pak 7,7 miliardy korun. Po konferenci Start závěrečné fáze EET, kterou v pražské tržnici SAPA pořádalo ministerstvo financí s Asociací mladých vietnamských podnikatelů, to řekla novinářům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Vlny se od května 2020 budou týkat například řemeslníků, advokátů, účetních, lékařů a taxikářů

Ministryně ocenila zájem vietnamské komunity o zavádění EET, která podle ní slouží k narovnání podnikatelského prostředí. Podle Českého statistického úřadu je v ČR přes 60 tisíc Vietnamců.

Po Ukrajincích a Slovácích tvoří třetí nejpočetnější menšinu. Většina Vietnamců podniká, především v obchodu, v menší míře pak i ve službách. Zavedení EET jim podle dřívější zprávy o situaci národnostních menšin v ČR nezpůsobilo zásadní problém.

Podle Schillerové vláda díky EET může snižovat daně. Dělá ale opak

Domácí

Třetí a čtvrtá vlna EET by se podle ministerstva měly vztahovat zhruba na 300 000 podnikatelů. Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti. Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno téměř 200 000 podnikatelů, kteří dosud evidovali 13 miliard účtenek.

EET by měla letos do veřejných financí přinést celkem 5,2 miliardy korun. Za roky 2017 až 2019 vyčíslilo ministerstvo financí přínos EET zhruba na 33 miliard korun. V roce 2021 by měla EET přispět podle ministerstva do rozpočtu 19,2 miliardy korun, v roce 2022 by to mělo být 20,5 miliardy korun.

Z 500 kolonek zůstaly čtyři. Ministerstvo financí formulář na EET razantně zkrátilo

Domácí

Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti, upozornila Schillerová. Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno 192 000 podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 13 miliard účtenek.

Část zákonodárců z řad Pirátů, ODS, SPD, TOP 09 a STAN se kvůli nesouhlasu s novelou o EET obrátila minulý měsíc na Ústavní soud. Svůj návrh spojila s žádostí o přednostní projednání. Rozšíření EET v září schválila Sněmovna, když přes nesouhlas opozice přehlasovala senátní veto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám