Hlavní obsah

Z 500 kolonek zůstaly čtyři. Ministerstvo financí formulář na EET razantně zkrátilo

Novinky, Renáta Bohuslavová

Podnikatelé, kteří budou od 1. května používat pro EET tzv. zvláštní režim, se dočkali zjednodušení formuláře. Místo 500 kolonek budou muset povinně vyplňovat jen čtyři. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která ke změně přistoupila po mediálním tlaku i výtkách opozice, tvrdí, že původní formulář byl jen pracovní verze a že i tak byl jednoduchý.

Foto: Ministerstvo financí

Článek

„Formulář byl a je maximálně jednoduchý. Původní, pracovní verze formuláře vycházela z ustálené praxe standardní pokladní evidence. Zároveň formulář zahrnoval větší množství políček, která však nebyla povinná, čímž se do jisté míry zhoršovala jeho intuitivnost,” napsala Novinkám ministryně financí Alena Schillerová.

Byrokracie s EET nekončí. Na podnikatele čeká formulář s více než 500 kolonkami

Domácí

Formulář byl přitom již oficiálně dostupný na internetu a připraven ke stažení pro uživatele. Ministerstvo ho po kritice stáhlo. Jako důvod nyní uvádí zvýšení „atraktivity papírového režimu”.

Ministerstvo financí se leklo a byrokratický formulář na EET s 500 kolonkami stáhlo

Domácí

Původně by museli podnikatelé v tomto režimu evidovat první a poslední účtenku každého dne, aby mohli vyplnit políčka - počet plateb, výše plateb, počet storen, výše storen a pořadové číslo první a poslední účtenky vystavené v daném dni - a to vše jednou za čtvrt roku odevzdat.

Foto: www.etrzby.cz

Původní formulář pro zvláštní režim EET

Nyní je formulář mnohem snazší a podnikatel jednou za čtvrt roku vyplní pouze počet tržeb, výši tržeb, počet storen a výši storen.

Zvláštní režim v rámci třetí a čtvrté vlny EET se týká pouze hotovostních plateb a může se do něj přihlásit podnikatel, který není plátcem DPH (jeho roční obrat nepřekročil 1 milion korun), nemá více než dva zaměstnance a výše hotovostních plateb za poslední rok nepřesahuje 600 tisíc korun, přičemž se to nepředpokládá ani další rok.

Kritika přebujelé byrokracie pro uživatele fungující ve zvláštním systému, který bude od 1. května sloužit pouze pro bezhotovostní platby, šla nejvíce od Pirátů.

Piráti: Změny nám původně vláda zamítla

„Těší mě, že má soustavná práce v oblasti administrativy pro nejmenší živnostníky přinesla ovoce, a děkuji všem kolegům, kteří mi pomohli tuto změnu prosadit. Offline režim EET bude použitelný pro nesrovnatelně širší skupinu podnikatelů,” pochvaluje si změnu jeden z hlavních kritiků, pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Zároveň ale připomněl, že už během schvalování zákona na byrokratické složitosti upozorňoval a ministryně na ně nebrala zřetel.

Čísla o výnosu z EET si Schillerová vymýšlí, tvrdí opozice

Domácí

„Než se ministerstvo rozhodlo k zásadnímu zjednodušení formuláře, zamítla Sněmovna hlasy vládní koalice náš pozměňovací návrh, který rušil uvádění výkazů za jednotlivé dny,” připomíná Frejenčík.

Zavedení závěrečné fáze EET, jejíž součástí je i zvláštní režim, kritizují i další opoziční strany.

„Je to výsměch všem slušným a pracovitým živnostníkům. EET je nesmysl, který musí být zrušen. Ministerstvo financí pod vedením ministryně Schillerové by si mohlo dát do svého loga šikanovat a danit,” napsal Novinkám v reakci na zavedení poslední vlny EET lídr strany Petr Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám