Hlavní obsah

Slovensko odvážně a razantně snižuje daně. V Česku se o tom už ani neuvažuje

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkové daňové zatížení je na Slovensku znatelně nižší než v Česku. Země přitom nyní schválila další snížení některých daní. Ekonomové to považují za celkem dobrý nápad, jak pomoci k růstu zpomalující ekonomice. Česko jde v oblasti daní opačným směrem a o snížení daní vláda Andreje Babiše (ANO) ani neuvažuje.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Celkové daňové zatížení. Objem příjmů z daní a sociálního pojistného k HDP.

Článek

Slovensko minulý týden přijalo dva zákony, které od příštího roku zásadně snižují daňové zatížení. Snížilo daň z příjmu menším firmám i živnostníkům z 21 na 15 procent a snížilo daň z přidané hodnoty (DPH) na některé druhy potravin z 20 na 10 procent.

Tamní opozice mluví o předvolebním kupování voličů, protože vládní koalice zároveň zvýšila i některé sociální dávky jako rodičovský příspěvek a přiznává, že opatření zhorší hospodaření rozpočtu.

Novinkami oslovení čeští ekonomové ale slovenskou politiku hodnotí pozitivně.

„Snižování daní je jistě dobrý nápad, pokud neohrožuje dlouhodobou udržitelnost veřejných financí a zároveň je vhodně strukturováno. Slovensko sice má celkovou bilanci vládního sektoru v mírném deficitu, primární bilance bez úroků z dluhu je ale kladná a určitý prostor ke snížení daní existuje, aniž by byla ohrožena stabilita poměru dluhu k HDP,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Upozornil, že celkové daňové zatížení je na Slovensku znatelně nižší. Celkem loni vybrané daně činily 32,8 procenta HDP, zatímco v Česku to bylo 35,8 procenta HDP. Zdanění je na Slovensku nižší u práce, kapitálu, energií i spotřeby. „Pokud se budou na Slovensku daně snižovat, rozdíly mezi oběma zeměmi se dále prohloubí,“ soudí Marek.

Slovensko ve velkém snižuje daně, opozice mluví o kupování voličů

Ekonomika

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka je aktuální snížení daní ze strany Slovenska poměrně odvážný krok, zvlášť když navíc musí stále hospodařit s deficitem a jeho dluh odpovídá téměř polovině HDP. V případě Česka dluh nedosahuje ani třetiny ročního HDP.

„Jistý smysl snižovat daně i v takovém případě má, pokud ekonomika výrazně zpomaluje a vláda chce ekonomický růst podpořit. Současně se vzhledem k politice ECB nemusí příliš starat o dluhopisový trh, protože ECB bondy ráda v rámci nového programu nakoupí. Zajistí tak nepřímo i nízký úrok při zadlužování Slovenska,” řekl Dufek Novinkám.

Česká vláda chce z daní víc peněz

„ČR jde naproti tomu cestou navyšování výběru daní po dvou liniích. Jedna je ta, kterou zde vlády mají v oblibě, protože se dá zabalit do bohulibých vět o zdraví lidu. Tedy v případě spotřebních daní u cigaret a alkoholu. Druhá linie už tak atraktivně nevypadá a jde cestou rozšiřování daňového základu. Aktuálně skrze EET pro všechny, ať to stojí, co to stojí,” dodal ekonom.

Schillerová chce zdanit i svoji Účtenkovku

Domácí

Na druhou stranu je třeba připomenout, že součástí rozšíření EET na všechny obory byla schválená jako určitá kompenzace snížení DPH na některé služby a zboží jako vodné a stočné nebo točené pivo do nejnižší desetiprocentní sazby. V některých případech jde snížení z 15 procent, v jiných z 21 procent.

Vláda ovšem chystá také vyšší zdanění hazardu, novou daň z výher nad 100 tisíc korun (včetně státem organizované Učtenkovky) nebo navýšení některých poplatků, například za vklad do katastru na dvojnásobek.

„Vše s cílem získat více peněz na sociální dávky a mzdy ve veřejném sektoru při zachování stávajících dlouhodobě neudržitelných systémů penzí a zdravotnictví,” komentoval Dufek.

Reklama

Související články

Češi dnes přestali pracovat na stát

Češi v úterý přestali pracovat na stát. To je o šest dní později než v loňském roce, kdy takzvaný den daňové svobody vycházel na 22. května. Oznámil to...

Výběr článků

Načítám