Hlavní obsah

Daně rozhodně zvyšovat nebudeme, slíbila Schillerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) znovu odmítla, že by vláda Andreje Babiše kvůli očekávaným problémům ekonomiky kvůli koronaviru hodlala zvyšovat daně. Kabinet místo toho v pondělí odsouhlasil další navýšení schodku rozpočtu pro letošní rok. Nově může dosáhnout 300 miliard korun.

Foto: ČTK

Alena Schillerová

Článek

„To nejhorší, co by se našim podnikatelům teď, když se začnou vyhrabávat z této pandemie, mohlo stát, by bylo, kdybychom jim teď zvýšili ještě daně. Takže rozhodně nic takového neplánujeme,” prohlásila Schillerová po jednání vlády.

Vláda hodlá chybějící peníze v rozpočtu v letošním roce sanovat dluhem. Už potřetí tak kabinet odhlasoval navýšení schodku pro letošní rok. Ten může podle pondělního rozhodnutí dosáhnout až 300 miliard korun.

 Peníze z dluhopisů

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009. Kvůli dopadům světové hospodářské krize se vyšplhal přes 192 miliard korun.

Schodek rozpočtu bude 300 miliard korun, schválila vláda

Domácí

Schválený návrh pro letošní rok počítá s celkovými příjmy 1,428 bilionu korun a výdaji 1,728 bilionu korun. Novela proti předchozí novele počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliardy korun. Zároveň ministerstvo financí navýšilo výdaje o 39,9 miliardy korun kvůli zvýšení plateb za státní pojištěnce, které kabinet také schválil, a posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.

Ministerstvo plánuje většinu schodku uhradit vydáváním státních dluhopisů, o které mají investoři v posledních týdnech velký zájem. Úřad si takto už zajistil například pokrytí všech korunových splátek dluhopisů splatných v letošním roce.

Lidem rozhodně nechceme brát peníze, řekl Babiš

Domácí

„Díky tomu, že naše země dlouhodobě patří mezi nejméně zadlužené země, může si zvýšení rozpočtového schodku kvůli záchraně ekonomiky dovolit. V důsledku vyššího schodku sice zadlužení mírně vzroste, ovšem i poté zůstane Česká republika mezi rozpočtově nejdisciplinovanějšími ekonomikami v Evropě," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám