Hlavní obsah

Ostravský obvod žaluje stát kvůli rozšíření spalovny

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení ostravské části Mariánské Hory a Hulváky (MHaH) došla trpělivost a žaluje ministerstvo životního prostředí. Žalobu obvod podal v pondělí u Krajského soudu v Ostravě. Radnici vadí, že ministerstvo schválilo na území obvodu rozšíření spalovny nebezpečného odpadu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Smog v Ostravě.

Článek

„Vadí nám, že na nesouhlasné názory a argumenty města Ostravy, jeho obvodů a občanů ministerstvo vůbec nebralo zřetel,“ řekl Právu starosta MHaH Patrik Hujdus (Nez.).

„Zatímco se v našem regionu investují nemalé finanční prostředky do opatření směřujících ke zlepšování kvality životního prostředí, ministerstvo rozhodlo o tom, že nám tady prakticky uprostřed města dovolí vybudovat nový zdroj znečištění, ještě k tomu v bezprostřední blízkosti sídliště,“ zdůvodnil rozhodnutí obvodu Hujdus.

Podle vedení obvodu rozhodnutí ministerstva, které může ovlivnit životy tisíců obyvatel, nemůže být chápáno jako bezvýhradné, především když s ním veřejnost nesouhlasí.

Ministerstvo souhlasilo se vznikem další spalovny v Ostravě. Město se zlobí

Domácí

„Rada našeho obvodu proto rozhodla, že na stát z důvodu nepřípustného zasahování do ústavněprávní podstaty samosprávy podá žalobu s cílem zrušit závazné stanovisko ministerstva. Samospráva by měla mít poslední slovo v tom, co se na našem území postaví, pokud se jedná o tak zásadní stavbu, jako je spalovna nebezpečných odpadů,“ vysvětlil dále starosta.

Precedens

Podle Hujduse může být tato žaloba velmi významná, protože jejím obsahem je precedentní otázka, kterou ještě soudy neřešily. Obvod podle něj nemá žádné jiné možnosti, jak se proti stanovisku ministerstva bránit.

Jde mu především o to, aby se zrušila závaznost podobných stanovisek. „Nežádáme proto soud, aby posuzoval odborný obsah stanoviska, ale chceme, aby stanovisko bylo zrušeno pro svou závaznost,“ vysvětlil Hujdus.

Nebezpečí nehrozí, ujišťuje ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí rozhodnutí obvodu plně respektuje. Ve svém vyjádření pro Právo uvádí, že postupovalo přesně dle zákona a investorovi navíc stanovilo 11 podmínek, kompenzačních opatření, které musí splnit ještě před zahájením stavebního řízení.

V Kodani otevřeli umělou sjezdovku. Je na střeše místní spalovny

Tipy a trendy

„Díky nim v žádném případě nedojde k dalšímu zatížení ovzduší v regionu tuhými znečišťujícími látkami. Ministerstvo například uložilo investorovi eliminovat tuhé znečišťující látky v Ostravě, 1288 kilogramů ročně, ještě před uvedením spalovny do provozu,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

„Uvedené číslo představuje čtyřnásobek maximálního množství emisí prachu, které bude moci provoz nové linky ročně vypouštět do ovzduší,“ dodala.

Spalovnu chce na území obvodu rozšířit společnost SUEZ Využití zdrojů, která jedno zařízení v Ostravě již provozuje od roku 1999. Svůj záměr vysvětluje hlavně rostoucí produkcí odpadu v regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám