Hlavní obsah

Ostrava jako první zrušila papírové jízdenky v MHD

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Dopravní podnik Ostrava (DPO) jako první v Česku ruší papírové jízdenky. Jejich platnost vyprší 31. března 2020, už od 1. ledna si je ale lidé nikde nekoupí. Důvodem je jejich nižší prodejnost, ale také finanční úspory a vliv na ekologii.

Ostrava ruší papírové jízdenkyVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Dopravní podnik Ostrava (DPO) totiž tvrdí, že zrušením papírových jízdenek ušetří ročně až 10 milionů korun a zároveň nebude muset investovat do obnovy označovačů papírových lístků ve vozech MHD. Papírové jízdenky tak nahradí kreditní jízdenky. Už od pondělí si je lidé mohou koupit a nabít. Papírové jízdenky DPO ruší jako první dopravní podnik v Česku.

„Důvodem zrušení papírových jízdenek je také stále se zvyšující popularita elektronických jízdenek v ostravské MHD. Dnes už 70 procent plateb z krátkodobých jízdenek je prováděno elektronicky. A udržovat dva různé systémy, tedy papírový a elektronický, je nesmírně náročné technicky i finančně,“ vysvětlil ředitel DPO Daniel Morys s tím, že elektronické platby v ostravské MHD fungují už tři a půl roku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Papírové jízdenky nově nahradí kreditní jízdenky.

„A my jsme ten systém nyní doplnili o možnost jezdit na kreditní jízdenku. Tedy pro ty, co nemají či nepoužívají bankovní karty, na které se v naší MHD jezdí. Používáme stejné odbavovací terminály na kreditní jízdenku u bankovní karty,“ doplnil Morys.

Upozornil, že ještě v příštím roce zůstávají v platnosti také SMS jízdenky. „Předpokládáme ale, že s novým platebním systémem prodej SMS jízdenek klesne. Pak to vyhodnotíme a uvidíme, zda zůstanou,“ řekl Morys.

Kreditní jízdenky bude možné od čtvrtka 19. prosince nakoupit na 18 místech v Ostravě, v nových jízdenkomatech. Už v pondělí se například instalují na Svinovských mostech. Pak je lidé koupí v prodejnách DPO a v ostravských informačních centrech.

„Máme také uzavřeny smlouvy s 20 různými prodejci. Takže je lidé najdou v různých novinových stáncích, jak byli zvyklí dosud kupovat i papírové jízdenky. Jednáme s Českými drahami i s Českou poštou,“ upřesnil dále ředitel DPO.

V nových jízdenkomatech, které mají tyrkysovou barvu, si člověk navolí varianty podle svých představ. Zatím přijímají jen papírové české peníze, ale od 1. února v nich lidé budou moci platit kartou či eurem.

„Kreditní jízdenka má platnost půl roku, lze ji ale prodloužit až na rok a také nabít na libovolný kredit. Ten lze převádět z jedné karty na druhou. Když ji lidé nevyčerpají, třeba turisté, tak na našich prodejnách jim peníze zpět vyplatí. Musí ale zaplatit poplatek 50 korun. Pokud si ale zaregistrují profil na našem e-shopu, tak přeplatek nepropadne nikdy,“ popisoval dále ředitel DPO.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pracovníci ostravského dopravního podniku ukazují, jak fungují nové jízdenkomaty na kreditní jízdenky, které budou do čtvrtka na 18 místech v Ostravě.

„Má to i řadu funkcí, které umožní jezdit na jednu kreditní jízdenku i větším skupinám až do 20 lidí. Daňový doklad pak stáhnou na internetovém portálu, který se nyní připravuje a bude funkční od ledna,“ líčil dále novinky Morys.

Staré automaty a označovače jízdenek podnik nabídne k prodeji. Některé již prodal jiným dopravním podnikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám