Hlavní obsah

Ministerstvo souhlasilo se vznikem další spalovny v Ostravě. Město se zlobí

Právo, Novinky, Denisa Doležalová
Ostrava

Obyvatelé Ostravy a okolních obcí se zlobí na ministerstvo životního prostředí. To totiž na konci listopadu vydalo kladné stanovisko ke vzniku druhé spalovny nebezpečných odpadů v Ostravě-Mariánských Horách a Hulvákách. Spalovnu zde chce rozšířit firma Suez Využití zdrojů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Smog v Ostravě (archivní foto)

Článek

Vedení místní radnice i vedení ostravského magistrátu nyní ministerské rozhodnutí analyzují a řeší, zda se dá ještě nějak zvrátit. Městem koluje i petice proti vzniku dalšího zdroje znečištění už tak špatného ostravského ovzduší.

„Já tuto zprávu ještě stále rozdýchávám. V této věci jsem přitom mluvil s panem ministrem (ministrem životního prostředí je Richard Brabec z ANO - pozn. red.), proto to rozhodnutí absolutně nechápu. Jak může ministerstvo životního prostředí ignorovat názor města, obvodu, kraje, které zastupují názor a vůli zdejších obyvatel?“ rozhořčeně reagoval ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Z Ostravy v rámci boje proti smogu zmizí naftové autobusy

Ekonomika

Dodal, že ministerstvo ve svém stanovisku používá velmi nekorektní argumenty.

„Celé je to postaveno na tom, že údajně ten projekt více škodlivin z Ostravy odebere, než přidá. Ale ta úvaha je pro mě tedy naprosto bizarní. Oni počítají s tím, že investor na své náklady vymění v okolí spalovny nějaký počet těch neekologických kotlů. Ale ty kotle by musely být stejně vyměněny, protože musí do roku 2022 splňovat zákon o ovzduší. Považovat tohle za kompenzační opatření je výsměch Ostravanům,“ zlobil se primátor.

Ostrava se bude bránit

Město je podle nej rozhodnuto bránit se proti rozhodnutí všemi možnými prostředky.

„Místo, aby nám ministerstvo pomohlo zlepšit ovzduší v Ostravě, tak nám tady akorát povoluje další zdroj znečištění vzduchu. Pokusím se otevřít téma i po stranické linii. Musíme ale samozřejmě jednat v souladu se zákonem. Můžeme se bránit v tom územním řízení. Věřím, že budeme s krajem a obvodem postupovat jednotně,“ plánuje ostravský primátor.

Žena z Ostravy neuspěla s žalobou kvůli znečištěnému ovzduší

Domácí

„Rozšíření spalovny má být o dalších 15 tisíc tun nebezpečného odpadu ze současných 20 tisíc tun. To kladné stanovisko k dokumentaci EIA je pro nás naprosto nepochopitelné,“ doplnila ještě primátorova náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

Investor musí splnit podmínky

Na ministerstvo se zlobí i vedení Mariánských Hor a Hulvák (MHaH), kde se má spalovna rozšiřovat.

„Nyní analyzujeme rozhodnutí a řešíme, co dál, zda se to dá ještě nějak zvrátit. Pokud by nám už nic jiného nezbylo, tak bychom alespoň apelovali na to, aby případná kompenzační opatření šla přímo do našeho obvodu, protože spalovna je na našem území,“ sdělil Právu starosta MHaH Patrik Hujdus (Nez.).

Samotné ministerstvo životního prostředí ve svém stanovisku na internetu uvádí, že souhlasí se závěry posudku o vlivech projektu na životní prostředí. Stanovilo také 11 podmínek, které musí investor splnit.

Eliminace znečisťujících látek

„Díky realizaci těchto kompenzačních opatření v žádném případě nedojde k dalšímu zatížení ovzduší v regionu tuhými znečišťujícími látkami. Ministerstvo například uložilo investorovi eliminovat tuhé znečišťující látky v Ostravě, 1288 kilogramů ročně ještě před uvedením spalovny do provozu. Uvedené číslo představuje čtyřnásobek maximálního množství emisí prachu, které bude moci provoz nové linky ročně vypouštět do ovzduší,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Dodala, že způsob opatření závisí na investorovi. „Musí je však ministerstvu doložit ještě před zahájením stavebního řízení,“ shrnula mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám