Hlavní obsah

Hnutí Duha žaluje Moravskoslezský kraj kvůli spalovně

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli budoucí krajské spalovně podalo ekologické Hnutí Duha žalobu na Moravskoslezský kraj. Důvodem je územní rozhodnutí na projekt Krajského integrovaného centra (KIC) v Karviné, na kterém kraj spolupracuje s Ostravou, Opavou, Karvinou, Havířovem a s Frýdkem-Místkem.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Záměrem je postavit v areálu bývalého karvinského dolu Barbora za asi pět miliard korun spalovnu o kapacitě 190 000 tun zpracovaného odpadu ročně. Spalovna má být zprovozněna do konce roku 2015. KIC počítá s tím, že na stavbu přispěje Evropská unie, dotace by mohla uhradit až 40 procent nákladů.

„Megaspalovna má ročně pohltit desítky tisíc tun kvalitních surovin, které je možné recyklovat. Přitom těžba, kácení a dolování přírodních surovin, kterými je budeme muset nahradit, způsobí ještě větší ekologické škody než samotná spalovna,“ apeluje odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček.

Ten považuje projekt KIC za extrémně nákladný a upozornil také na to, že pokud bude stát spalovna v Karviné, dostane město od kraje 80 miliónů korun. „O tom, zda se postaví, přitom rozhodovali právě karvinští úředníci, a lze tak pochybovat o nestrannosti jejich rozhodnutí.“

Ještě větší znečištění

Podle Kropáčka znečistí KIC už tak dost špinavý vzduch na severní Moravě a ve Slezsku. „V projektu přitom chybí i studie o výši současného zamoření ovzduší na Karvinsku. Námi soudně napadené územní rozhodnutí navíc neobsahuje smlouvu o odběru tepla ze spalovny a tomu odpovídající pokles výroby v teplárně. Výstavba spalovny tak nezajistí slibované snížení emisí,“ upozornil Kropáček.

Podle mluvčí Moravskoslezského kraje Šárky Vlčkové krajský úřad zatím informaci o žalobě neobdržel. „Rozhodnutí postavit spalovnu je rozhodnutí správné, neboť řeší problematiku nakládání s komunálními odpady v kraji,“ hájí mluvčí hejtmanství.

Ujistila, že spalovna napomůže snížit množství skládkovaných odpadů. „Projekt z pohledu vlivů na životní prostředí už kladně posoudilo ministerstvo životního prostředí a vybudování spalovny je podmíněno odběrem tepla společností Dalkia a s tím souvisejícím omezením výkonu a úsporou emisí,“ doplnila Vlčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám