Hlavní obsah

Notebook pro dítě do školy exekutoři zabavit nemohou

Právo, Tomáš Volf

Stejně jako na jaře nyní kvůli pandemii nemohou až na výjimky chodit do domácností exekutoři, na začátku listopadu ale ještě chodili. Vzhledem ke zvláštnostem doby to pro dlužníky, kteří nezvládli splácet, znamenalo ještě větší starosti než jindy.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

To je příklad paní Jany z Českokrumlovska, která má do péče svěřená tři vnoučata. „Exekutor dal do soupisu majetku notebook a router, se kterým se děti připojují na distanční výuku. S tím, že pokud do dvou dnů nesežene 60 tisíc korun, tak to odveze,“ popsal Právu vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle, na jejichž linku se žena obrátila.

Paní Jana dohromady dluží ještě o něco více, přes 90 tisíc korun. V minulosti si vzala spotřebitelský úvěr na pračku a také peněžní mikropůjčky na provoz domácnosti, hlavně na nájem obecního bytu, a nezvládala splácet.

„Paní jsme poradili, ať si určitě nejde na splátku opět někam půjčit 60 tisíc, protože to je z bláta do louže. Člověku v exekuci půjčí jen velmi nevýhodně nějaké obskurní společnosti, pokud vůbec,“ dodal Hůle.

Soudní exekutoři vědí, že distanční výuka je povinná, a s ohledem na to by měli postupovat
mluvčí Exekutorské komory

Problémem dlužníků je podle něj často to, že neznají svá práva. „Nabídli jsme paní asistenci v tom, že jí pomůžeme s návrhem na vyškrtnutí notebooku ze soupisu. To je právě procedura, jak zamezit tomu, aby exekutor zabavil něco, co zabavit nemůže,“ upřesnil. Mezi takové položky patří třeba oblečení, lednička, postel nebo i domácí mazlíček.

„Obecně platí, že školní potřeby nepodléhají exekuci. Posouzení, zda se v případě výpočetní techniky jedná o školní potřebu, závisí na konkrétní situaci. Soudní exekutoři vědí, že distanční výuka je povinná, a s ohledem na to by měli postupovat,“ řekla Právu mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová.

Advokát platil vlastní exekuce z peněz klientů. Za zpronevěru 1,9 miliónu má podmínku

Krimi

Dlužníkům pro takové případy doporučuje mít doma potvrzení ze školy, kteří členové domácnosti se účastní distanční výuky. Upozornila také, že pokud domácnost vlastní více zařízení výpočetní techniky, exekutor nemusí vyloučit všechna. Podle Desatové je třeba vidět nejen dlužníka, ale také věřitele, který má svoje práva a pro něhož exekuce může být poslední možností, jak se jich domoci.

Exekuce movitých a nemovitých věcí byly pozastaveny od dubna do června, aktuálně je znovu zákonodárci pozastavili od 13. listopadu do konce ledna. V obou případech ale platí určité výjimky, nebyly pozastaveny například exekuce prováděné státní samosprávou.

Do exekucí se dnes dostávají také například lidé, kteří dluží na zdravotním pojištění VZP. „Tam bývají vysoká penále, může to dělat i násobek původně dlužné částky,“ varoval Hůle.

Návrh na kratší oddlužení je nespravedlivý, zlobí se věřitelé

Ekonomika

Takovým lidem by podle něj pomohlo zkrácení doby oddlužení z pěti na tři roky, jak to navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Počet osob, které by vzhledem k výši dluhů takové oddlužení potřebovaly, odhadl Hůle na 300 až 400 tisíc.

Za přepočítávání může být poplatek

Zatím není patrné, že by v důsledku koronavirové krize počet nařízených exekucí narůstal. Nedávné ukončení moratoria (odkladů) na splátky úvěrů se na exekucích projeví až za delší dobu.

Sympatický hasič si od rodiny přítelkyně vypůjčil 300 tisíc. Pak zjistili, že lhal

Krimi

Klienti, kteří mají problém splácet, například přišli o příjem, většinou mají snahu domluvit se s poskytovateli na snížení splátek nebo jejich rozložení na delší období. Hůle ale upozornil, že některé úvěrové firmy za přepočítání splátek žádají poplatek i 3000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám