Hlavní obsah

Advokát platil vlastní exekuce z peněz klientů. Za zpronevěru 1,9 miliónu má podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Z peněz, které u něj měli klienti v úschově, platil vlastní exekuce za dluhy u finančního úřadu a u sociálky. Za zpronevěru 1,9 miliónu korun potrestal ve středu plzeňský okresní soud advokáta Vojtěcha Dragúna z Rokycanska pětiletou podmínkou a zároveň mu nařídil, aby v rámci svých možností uhradil způsobenou škodu. Rozsudek je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Advokát (v brýlích) u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

V případu neprobíhalo klasické hlavní líčení s dokazováním, ale soud pouze schválil dohodu o vině a trestu, kterou Dragún uzavřel se státní zástupkyní. Ta byla podmíněna jeho prohlášením, že se cítí být vinen, a také tím, že se zavázal v průběhu zkušební doby poškozeným v rámci svých sil peníze vrátit.

Žalobkyně z Plzně rezignovala kvůli obvinění syna z krácení daní

Krimi

Verdikt soudkyně neodůvodňovala, pouze konstatovala, co obžalovaný spáchal. Jednalo se o dva případy z roku 2015 a 2018, kdy si klienti advokáta vybrali jako prostředníka při prodeji nemovitosti. Se zájemci o koupi bytu se dohodli na tom, že před podpisem kupní smlouvy složí do advokátní úschovny dohodnutou částku, která jim bude advokátem vyplacena do deseti dnů po přepsání bytu v katastru nemovitostí. To se ale nestalo i přes opakované urgence.

Advokátní koncipient připravil svého zaměstnavatele o stovky tisíc

Krimi

„Část peněz klientů použil obžalovaný k úhradě vlastních exekucí. Trestný čin spáchal jako osoba, která má zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného,“ konstatovala soudkyně.

Podle žalobkyně klienti spoléhali na to, že když vloží peníze do úschovy advokáta, jsou v bezpečí. „A zároveň obě strany obchodu tímto krokem chtěly mít jistotu, že jedna druhou neošidí,“ dodala státní zástupkyně.

Z databáze České advokátní komory vyplývá, že Dragún byl již vyškrtnut ze seznamu advokátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám