Hlavní obsah

Návrh na kratší oddlužení je nespravedlivý, zlobí se věřitelé

Právo, svj

Česká asociace věřitelů vnímá návrh zákona na zkrácení oddlužení z pěti let na tři roky, který začátkem měsíce schválila vláda, jako nespravedlivý a nepřijatelný zásah do práv věřitelů. Naopak neziskové organizace oslovené Právem jej přivítaly s tím, že může dlužníkům pomoci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přijetí insolvenční novely by znamenalo další zásadní zhoršení vymahatelnosti práva a pro dlužníky signál, že se dluhy vůbec nemusejí splácet, uvedla asociace věřitelů.

Opatrovník na Sokolovsku obíral svého svěřence, z peněz platil dluhy

Krimi

Ministerstvo spravedlnosti informovalo, že tříletý režim místo pětiletého by se mohl týkat řízení zahájených po 1. červenci příštího roku. Novelu insolvenčního zákona však nejprve musí projednat Sněmovna a Senát. Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) by mohl předpis pomoci i vzhledem k dopadům epidemie covidu-19 na ekonomickou situaci.

Pokud bude zkrácení oddlužení schváleno, podle věřitelů to může v budoucnu dlužníky motivovat k tomu, aby vědomě vytvářeli a nespláceli další dluhy. „Novela insolvenčního zákona platí rok a půl a již je tu návrh na její změnu, aniž by byly zhodnoceny její dopady. Přijaté kompromisní řešení se tak salámovou metodou může vrátit k původní extrémní podobě, před kterou velká část odborníků i zákonodárců v minulosti varovala,“ uvedl prezident asociace Pavel Staněk.

Finanční poradna: Jeden měsíc na restart rodinných financí stačí. Jak na to?

Finance

Pokud vláda trvá na zkrácené době oddlužení, měla by podle asociace alespoň výrazně zpřísnit jeho podmínky. Například tím, že by úspěšné absolvování oddlužení bylo opět podmíněno splacením minimálně 30 procent dluhu.

Půl milionu lidí má tři i víc exekucí

Vládní návrh naopak oceňují neziskové organizace, které pracují s dlužníky. Přesto mají určité výhrady. Podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala novela nereaguje na to nejpodstatnější. „Skoro půl mi­lionu lidí se potýká se třemi a více exekucemi. Tito dlužníci setrvávají v exekucích, protože jim v oddlužení v naprosté většině zůstane méně peněz než v exekuci. Movitý ani nemovitý majetek už nemají, protože ten zajistil první exekutor. Počítají každou korunu a nižší příjmy o několik stovek až tisícovek si prostě nemohou dovolit,“ řekl Šmejkal.

„Rychlou novelu insolvenčního zákona jednoznačně podporujeme,“ sdělil Právu Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. Česko je sice vázáno směrnicí EU o oddlužení podnikatelů, ale původně resort spravedlnosti podle Hůleho zvažoval, že by tuto směrnici implementoval s ročním odkladem až k 1. červenci 2022. „Dosud ani nebylo jisté, zda nová pravidla budou platit i pro spotřebitele. Vzhledem k očekávaným dopadům koronakrize je nezbytné novelizaci insolvenčního zákona uspíšit, protože to je prakticky jediná šance, jak pomoci statisícům lidí z předlužení,“ míní Hůle.

Oddlužení by mohlo místo pěti let trvat tři roky, schválila vláda

Domácí

Vedle zkrácení doby oddlužení z pěti na tři roky organizace Člověk v tísni navíc podporuje odstranění nejistoty, zda budou lidé nakonec oddluženi, a naopak posílení kontroly plnění podmínek v průběhu celého oddlužení.

Reklama

Výběr článků

Načítám