Hlavní obsah

Dluhy obcí vzrostly o 15 miliard

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Obce vykázaly ke konci loňského roku dluh ve výši 70,4 miliardy Kč, což je proti předchozímu roku nárůst ve výši 14,6 miliardy korun. Z toho hlavní město Praha a statutární města Brno, Ostrava a Plzeň vykázala zvýšení o 12,8 mld. korun a ostatní obce o 1,8 mld. Kč. Uvádí se to v materiálu ministra financí Bohuslava Sobotky pro jednání vlády.

Foto: Milan Haluška
Článek

V celkovém objemu zadluženosti obcí jsou zahrnuty bankovní úvěry od peněžních ústavů, výnosy emitovaných komunálních dluhopisů a návratné finanční výpomoci a půjčky ze státního rozpočtu a ze státních fondů.

Ministr financí proto vládě navrhuje přijmout opatření k regulaci zadlužování obcí a krajů: vypočítá každé obci a kraji definitivní ukazatel tzv. dluhové služby. Ty, kteří překročí stanovenou 30procentní výši, na tuto skutečnost upozorní dopisem, aby přijaly potřebná opatření. Přitom požádá dotčené obce a kraje, aby do 3 měsíců oznámily, jaká opatření přijaly.

V případě, že i v dalším roce obec nebo kraje překročí ukazatel dluhové služby, ministerstvo předá jejich seznam těm institucím, které zajišťují prostředky ze státního rozpočtu a státních fondů, aby při projednávání žádostí těchto obcí a krajů o dotaci, o půjčku nebo o návratnou finanční výpomoc přihlédly k této skutečnosti.

Překročení 30 % neohrozí dotace

Překročení 30procentní výše ukazatele dluhové služby nebude podle Sobotky znamenat automaticky ztrátu možnosti získat státní dotaci. "Je pouze jedním z kritérií, která použijí orgány poskytující dotace při konečném výběru těch obcí a krajů, které obdrží státní účelovou dotaci," uvádí se v dokumentu.

Poskytovatelé uplatní toto kritérium při rozhodování o poskytnutí účelových dotací a o půjčkách na nově zahajované akce. Naopak toto kritérium nepoužijí u akcí již schválených a pokračujících z předchozích let, u dotací, které jsou součástí finančního vztahu státního rozpočtu k rozpočtům obcí a krajů, schválených v rámci zákona o SR na příslušný kalendářní rok, dále u dotací jmenovitě určených jednotlivým obcím a krajů a schválených v rámci zákona o SR na příslušný kalendářní rok.

Při rozhodování o poskytnutí dotace nebo půjčky bude muset být brán zřetel i na eventuální zvýšení zadluženosti z důvodů zajištění spolufinancování obce a kraje při účasti na programech financovaných z prostředků EU.

Všechna města jsou zadlužena

Obce včetně statutárních měst přijaly loni půjčky ve výši zhruba 14,7 miliardy korun a současně uhradily splátky v hodnotě 5,9 mld. Znamená to, že saldo půjček za sledované období činilo 8,5 miliardy.

Úvěry, které obce přijaly od peněžních ústavů, byly tak jako v minulých letech i nadále směrovány především na akce související s ochranou životního prostředí, zejména na plynofikaci, výstavbu kanalizací, čističek odpadních vod a vodovodů, ale také na výstavbu obecních bytů, na rekonstrukci základních škol a na rozvoj infrastruktury.

Z 6244 obcí v Česku se loni zvýšil počet zadlužených obcí o 81. Nejvyšší objemy zadluženosti vykázaly obce v kategorii od dvou do pěti tisíc obyvatel. Velká města jsou zadlužena všechna. Pokud jde o přepočet dluhu na jednoho obyvatele zadlužených obcí, tak loni vzrostl na 7820 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám