Hlavní obsah

Cigarety zdraží za tři roky od 12 do 21 korun

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny cigaret i tabáku po výrazném zdražení od letošního roku porostou i v následujících letech. Nejlevnější krabička cigaret by tak mohla do roku 2023 podražit ve srovnání s dneškem o 12 korun na 112 Kč. Ministerstvo financí ve středu navrhlo vládě, aby spotřební daň u tabákových výrobků rostla v následujících třech letech každoročně v průměru o pět procent. Do rozpočtu si slibuje asi dvě miliardy ročně navíc.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Plánované každoroční pětiprocentní zdražení je podle jednatele Imperial Tobacco Kamila Provazníka propočítáno tak, aby činilo asi 4 Kč na krabičku. „Nejlevnější cigarety tak po třech letech zdražování budou stát 112 korun,“ řekl Právu Provazník.

Prémiové cigarety jako Davidoff se podle něho teď ještě dají sehnat za 109 korun, v červnu to bude už za 119 a za tři roky za 130 korun.

Zahřívané tabáky zatím s otazníkem

Přibližně o deset procent totiž stoupla spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, od letošního ledna. „Celkový dopad letošního zdražení je 13 korun na krabičku. Neprobíhalo to jednorázově, ceny se trochu zvedly ještě předtím. V únoru a březnu to byly 3 Kč na krabičku, teď v květnu a červnu to bude dalších 10 Kč. Nejlevnější krabička tak nyní bude stát 100 korun,“ uvedl Provazník.

Je třeba snížit dostupnost cigaret, zajistit nekuřácké prostředí, tvrdí profesorka Králíková

Zdraví

O kolik zdraží zahřívané tabákové výrobky, není zatím jasné. U těchto výrobků nemusí být prodejní cena oznamována jako u cigaret, kde se z prodejní ceny vypočítává sazba daně.

„V současnosti činí cena krabičky zahřívaných tabákových výrobků o dvaceti kusech přibližně 100 Kč. Zvýšení spotřební daně se v ceně zahřívaných tabákových výrobků pravděpodobně promítne, avšak konečný výsledek závisí na cenové politice výrobců,“ sdělil Právu Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva financí.

Provazník si postěžoval, že zdanění těchto výrobků je přibližně čtyřikrát nižší než u cigaret. „To neodpovídá tomu, jak raketově roste jejich spotřeba. Teď už podle odhadů tvoří asi desetinu trhu, a stát tak přichází o miliardy ročně,“ dodal.

Tabákové firmy ale jinak vítají, že budou o růstu daně vědět předem. „Je stanoven daňový kalendář, máme tak predikovatelné období. Pokud ale už letos zdražily cigarety o 13 korun, debatovali jsme s ministerstvem financí, zda by to nechtělo daňové prázdniny,“ doplnil Provazník.

Česká republika se tak cenami přibližuje západním státům, naopak některým sousedním zemím se vzdaluje. „Nůžky se rozevírají. V Polsku nebo na Slovensku jsou cigarety výrazně levnější. V Polsku je to v průměru 13,5 zlotého na krabičku, takže kolem 80 korun,“ řekl Provazník.

V Česku už si mentolku kuřák nezapálí

Zdraví

Obavy z růstu černého trhu

Ten také upozornil, že s růstem daní může posílit i černý trh. „Nelegální trh roste, podle doložitelných studií je na trhu asi 10 procent výrobků, které nemají českou daňovou známku, a to jsou ztráty pro rozpočet v miliardách ročně. Dá se čekat, že s rostoucí cenou cigaret může černý trh ještě růst,“ dodal.

To připouštějí i ekonomové, kteří další růst daní považují v této době za nešťastný. „Myslím, že další zdražování tabáku už je příliš, dokazuje to, že nyní nelze vyloučit, že kvůli opatřením pro boj s koronavirem porostou některé daně. A není rozumné zvyšovat daně, když Česká republika míří do recese. I tato daň může ochromit trh a vést k prohlubování černého trhu. Navýšení daní by mělo počkat do lepších časů,“ řekl Právu člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka je otázkou, zda pokračování zdražování bude přinášet kýžený efekt. Při zdražování totiž může dojít k tomu, že si kuřáci budou nakupovat cigarety v zahraničí, třeba v Polsku. I on připouští možnost rozvoje černého trhu při dalším růstu cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám