Hlavní obsah

V Česku už si mentolku kuřák nezapálí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 20. května se v Česku nesmí prodávat mentolové cigarety. Ten den totiž uplyne přesně šest let od okamžiku, kdy vznikla Směrnice Evropského parlamentu a Rady EU o tabákových výrobcích platná pro všechny členské země EU, v jejímž konečném důsledku se od tohoto data nebudou prodávat cigarety s mentolovou příchutí ani cigarety s mentolovými kapslemi.

Foto: ČTK

V Česku se přestanou prodávat mentolové cigarety.

Článek

Mentolové cigarety byly před šesti lety jedinými, které získaly výjimku a šestiletý odklad zákazu prodeje. Mentolové příchutě se ale z trhu zcela neztrácejí. Výrobci už stačili dodat jejich alternativy.

„Zákaz mentolek měl přijít už dávno,“ říká profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Každá cigareta škodí, ale mentolky více,“ říká a vysvětluje, proč tomu tak je:

„Mentol totiž dráždí chladové receptory v krku, a tak má kuřák dojem, že vdechuje čistý a chladný vzduch, ačkoli pravdou je právě opak. Kouř tedy vdechne snáze, více a hlouběji, jinak řečeno, vdechne větší dávku těch několika tisíc chemikálií a bývá také závislejší. Proto bývá těžší přestat kouřit mentolky než jiné cigarety. Navíc ještě mentol ovlivňuje metabolismus některých toxických látek včetně kancerogenních.

Kuřáci, odložte cigaretu a pomozte s bojem s koronavirem, vyzývají lékaři

Koronavirus

Koho se změna dotkne

Podle odhadů výrobců cigaret, které se opírají o průzkumy veřejného mínění společnosti NMS Market Research z ledna letošního roku, kouří mentolové cigarety zhruba třetina všech kuřáků v České republice. Což je v absolutních číslech až 300 tisíc.

Jak se zachovají po 20. květnu, podle odborníků i obchodníků zatím nikdo neví. Buď přestanou kouřit, což by si lékaři přáli hlavně u mladých lidí, nebo přejdou na jinou alternativu, shodují se.

„Pro kuřáky mentolových cigaret by měl být zákaz mentolové příchutě motivací přestat zcela kouřit. Pokud toho nejsou schopni, měli by raději zvolit alternativu méně škodlivou pro zdraví – zahřívaný tabák s mentolovou příchutí například v zařízení IQOS,“ uvádí za společnost Philip Morris manažerka komunikace Klára Jirovcová Pospíšilová.

Vaping neboli kouření e-cigaret dočasně ovlivňuje funkci krevních cév u zdravých lidí

Zdraví

Mentolky jsou na trhu 95 let. Továrna v Kutné Hoře je ale i po zákazu bude vyrábět dál pro trhy mimo EU. Na většině z nich totiž zákaz prodeje stále neplatí. Zákaz mentolových příchutí se netýká elektronických cigaret a zahřívaného tabáku.

Národní strategie

Česko má tzv. Národní strategii prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2027. V jejím rámci jsou i opatření na snižování závislosti na tabáku a koncept snižování škodlivosti kouření, takzvaný „harm reduction concept.“

Vášnivý kuřák oslavil 116 let. K lékařům už nechodí, k narozeninám chtěl cigarety

Muži

Podle profesorky Králíkové „je obecně třeba snížit dostupnost cigaret, zajistit nekuřácké prostředí a nabízet léčbu kuřákům“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám