Hlavní obsah

Česko a USA podepsaly dohodu o boji s daňovými úniky

Aktualizováno

Česká republika a USA podepsaly smlouvu o společném postupu proti daňovým únikům, takzvanou dohodu FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Na základě této dohody si budou daňové správy vyměňovat údaje o některých finančních účtech občanů obou států žijících v zahraničí. S dohodou musí ještě souhlasit Sněmovna a Senát.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V rámci tohoto procesu jsou uzavírány obdobné dohody i se státy vnímanými jako daňové ráje, uvedlo české ministerstvo financí v tiskové zprávě. USA podepsaly smlouvu FATCA již dříve s Velkou Británií, Dánském, Irskem Mexikem a Švýcarskem.

Nový zákon vyžaduje, aby zahraniční finanční instituce povinně informovaly amerického správce daně Internal Revenue Service (IRS), zda u nich mají američtí občané účet s vyšším zůstatkem než 50 000 dolarů (asi 952 000 Kč). Nový zákon byl přijat právě po skandálu s nepřiznanými penězi ve švýcarských bankách.

Podle zákona FATCA má IRS rozdávat vysoké pokuty těm finančním institucím, které se zákonem nebudou řídit. Bankám a dalším finančním institucím, které nebudou ve shodě s novým zákonem, bude hrozit v krajním případě i zákaz činnosti v USA.

Na smlouvě podle "modelu dva" pracuje také Japonsko a v konečné fázi jednání smlouvy o dodržování zákona FATCA je podle amerického ministerstva financí rovněž Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám