Hlavní obsah

Cena pšenice zdraží chleba a maso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena pšenice vyšplhala nad 12 dolarů (283 korun) za bušl (27,2 kg). Za týden v důsledku války na Ukrajině zdražila o rekordních 40 procent. Je nejvyšší od roku 2008.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Před válkou se Ukrajina a Rusko společně na globálním obchodu s pšenicí podílely více než čtvrtinou a s kukuřicí pětinou. Obě země jsou také významnými dodavateli ječmene a slunečnicového oleje.

Ceny plodin prudce rostou kvůli obavám z narušení dodávek. Válka zavřela hlavní přístavy na Ukrajině a přerušila dopravní spojení. Boje také ohrožují výsev a výsadbu plodin v nadcházejících měsících. Obchod s Ruskem byl převážně zastaven, roli zde hrají sankce, bojkot i dopravní problémy.

Benzin už za 50 korun, vláda zváží strop

Ekonomika

„Již předtím ceny rostly, nyní je to naprosto bezprecedentní stav, který bude nadále eskalovat,“ komentoval dopady invaze na Ukrajinu Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze.

„Příštích několik měsíců to bude dost strašné, minimálně do sklizně,“ řekl v České televizi k dalšímu očekávanému nárůstu cen. Doufá, že zemědělci osejí víc obilovin místo řepky a dalších plodin.

Dražší bude i slad

Podle Maiera ale pečivo nebude zdražovat úměrně vzrůstající ceně pšenice. „Mouka se podílí na ceně pečiva, třeba u chleba, zhruba ze čtvrtiny, takže to nebude tak dramatické, jak by to na první pohled mohlo vypadat. Chleba místo 30 korun (průměrná cena podle ČSÚ – pozn. red.) bude stát třeba 32 korun. K tomu ovšem pekárnám zdraží energie, to bude ceny šroubovat nahoru,“ poznamenal Maier.

Podle něj to bude rána pro celý potravinářský průmysl. Zhruba stejné množství pšenice, které se použije v pekárenství, se totiž používá v krmivářství, takže porostou ceny vepřového, hovězího masa, drůbeže. Totéž platí pro sladovnictví, když slad se vyrábí z ječmene. V produkci obilí je sice Česko soběstačné. Problém tedy není v objemu, nýbrž v cenách, které se určují na jednotném evropském i globálním trhu.

ČNB zakročila proti slábnoucí koruně

Válka na Ukrajině

Zemědělský ekonom Illinoi­ské univerzity Scott Irwin na Twitteru napsal, že ruská invaze na Ukrajinu by mohla zničit globální trhy s obilím tak hluboce, že by to mohl být „největší šok v zásobování za několik desetiletí“. Nedostatek a zdražování obilí by mohly způsobit velké problémy hlavně chudším zemím například na severu Afriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám