Hlavní obsah

ČNB zakročila proti slábnoucí koruně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) zasahuje proti oslabování koruny a intervenuje na devizovém trhu. Centrální banka to sdělila v páteční tiskové zprávě s tím, že má vysoké devizové rezervy, a tak je její intervenování opodstatněné.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„ČNB sděluje, že je aktivní na devizovém trhu a provádí operace, aby tlumila nadměrné výkyvy kurzu a oslabování koruny,“ stojí v prohlášení ČNB.

Banka dále uvedla, že její počínání je v souladu s jejím předchozím sdělením, kdy avizovala, že na nadměrné výkyvy kurzu bude reagovat.

„ČNB má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, v jaké se momentálně nacházíme, je plně opodstatněné,“ dodala banka s tím, že další podrobnosti sdělovat nebude.

Koruna by mohla oslabit až na 28 Kč za euro

Válka na Ukrajině

Koruna byla ve středu k dolaru nejslabší od listopadu 2020, když byl její kurz na 23,21 Kč za dolar. K euru oslabila o 43 haléřů na 25,69 Kč za euro. Česká měna vůči oběma hlavním světovým měnám prudce oslabuje zhruba od pondělí 21. února. Aktuálně je kurz koruny zhruba 25,85 koruny za euro.

O možném intervenování ze strany ČNB v případě dalšího oslabování koruny už dříve informovali analytici.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera je krok ČNB za současné situace žádoucí. „Přistoupila k němu patrně ze dvou důvodů. Za prvé, aby uklidnila trh i veřejnost, že koruna nebude následkem zvýšené nejistoty z titulu ruské agrese na Ukrajině výrazněji oslabovat, a za druhé, aby koruna svým oslabováním dále nezvyšovala v tuzemské ekonomice inflaci výrazněji nad 10procentní hranici,” uvedl.

Naposledy centrální banka intervenovala na devizovém trhu v rámci kurzového závazku v letech 2013 až 2017. Tehdy ovšem působila na trhu proti posilování koruny a kurz tak držela kolem 27 korun za euro.

Reklama

Výběr článků

Načítám