Hlavní obsah

Cena elektřiny na burze dramaticky roste. Odběratelům může zdražit o tisíce

Právo, Pavel Cechl

Velkoobchodní ceny elektřiny, které mají vliv na cenu silové energie pro domácnosti, skokově trhají rekordy. V pátek na středoevropské energetické burze Power Exchange Central Europe (PXE) poprvé překonaly hranici sta dolarů, tedy zhruba 2530 korun za megawatthodinu. Lidé se tak musejí připravit, že si při platbách za energie v budoucnu výrazně více sáhnou do peněženek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už je to vidět. První oznámení konečných dodavatelů zákazníkům, že zdražují, již dorazila,“ konstatoval Jiří Gavor, analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE). Ale je to podle něj jen mírný začátek.

„Většina koncových zákazníků platí silovou elektřinu v rozmezí 1500 až 2000 za megawatthodinu. Dodavatelé přitom mají i další náklady než nákup silové energie. Zákazníkům by se tak základ zvedl až na tři tisíce korun, tedy na dvojnásobek,“ řekl.

Ceny elektřiny jsou rekordní, poprvé překonaly 100 eur za MWh

Ekonomika

Domnívá se tedy, že by domácnosti mohlo očekávat zdražení silové elektřiny až o padesát procent.

Na fakturách pak bude růst sice o něco nižší, protože silová elektřina tvoří jen menší část celkového účtu. Mimo jiné se na něm totiž podílí i poplatek za distribuci, příspěvek na obnovitelné zdroje a další. Ale i tak by podle tohoto odhadu mohlo jít o nárůst o pětinu i čtvrtinu.

Poptávka roste, tudíž i cena

Podle loňských údajů ČEZ průměrná domácnost ročně spotřebuje 3,5 megawatthodiny. Za stejné období by jí tak výdaje mohly stoupnout o tisíce korun.

Příčinou růstu cen na burze je podle oslovených odborníků vysoká cena za emisní povolenky – tedy poplatky výrobců elektřiny z fosilních zdrojů za znečištění ovzduší. „Dalším důvodem je i zotavující se ekonomika po pandemii. V celé Evropě zvyšuje poptávku po elektřině, a tím pádem i její cenu,“ řekl Petr Holubec z Pražské energetiky (PRE).

Sami dodavatelé elektřiny budoucí cenový vývoj většinou neupřesňují. „Jak se to promítne do koncových cen, je otázka na analytiky. Společnosti jako my nakupují pro své zákazníky ceny elektřiny dopředu, takže nemusíme krátkodobé nárůsty na burze promítat do koncových cen,“ uvedl Roman Gazdík z ČEZ. Současně však připustil, že se velkoobchodní ceny elektřiny drží vysoko už dlouho a stále rostou, takže se nakonec budou muset tyto nárůsty odrazit i v koncových cenách.

Elektřina bude jenom zdražovat, zlevnění není na stole, říká ekonom

Ekonomika

„Obecně mluví analytici o tom, že kdo ještě nepřistoupil k úpravě ceny, bude to nucen udělat velmi brzy, a to v očekávaném navýšení zhruba o deset až patnáct procent, padají i úvahy o dvaceti procentech,“ říká Holubec z PRE. O kolik by se na celém trhu mohly od ledna účty zvýšit, si netroufá odhadnout.

Letos již však u některých dodavatelů úpravy proběhly, nedávno je pro Právo v distribuční síti PRE avizovala například Bohemia Energy. PRE pak v září ceny zvýšila v průměru o sedm procent. „Což na běžném účtu za elektřinu u pražské domácnosti, která elektřinou netopí a ani neohřívá vodu, činí zhruba sedmdesát korun za měsíc,“ řekl Holubec. To je zhruba 840 korun ročně.

Podle dřívějších vyjádření analytiků by pak mohly stoupnout ceny i těm, kteří je měli zafixovány a končí jim období fixace. Právě na fixaci totiž mohou lidé vydělat i prodělat, záleží na vývoji cen.

Anketa

Připravujete se nějak na očekávaný růst cen elektřiny?
Ano, zkouším hledat výhodnějšího dodavatele.
10,1 %
Ano, pokusím se elektřinou šetřit.
27,7 %
Ne
62,2 %
Celkem hlasovalo 3066 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám