Hlavní obsah

Ceny elektřiny jsou rekordní, poprvé překonaly 100 eur za MWh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní ceny elektřiny na příští rok na pražské energetické burze se v pátek poprvé v historii dostaly na cenu převyšující 100 eur (kolem 2530 korun) za megawatthodinu (MWh). Plyne to z dat středoevropské energetické burzy Power Exchange Central Europe (PXE). Dosavadní dlouholetý rekord 90 eur za MWh z roku 2008 byl podle společnosti ČEZ překonán již v úterý.

Článek

Analytici odhadují, že ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí.

U elektřiny a plynu očekávají nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů až o 20 procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun.

Elektřinu zdražují emisní povolenky

Analytici se rovněž shodují v tom, že velkoobchodní ceny elektřiny ženou nahoru hlavně rekordní ceny emisních povolenek, které platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého (CO2) vypuštěného do atmosféry. Cena emisních povolenek v EU minulý týden poprvé překročila 60 eur (přes 1500 Kč) za tunu, aktuálně podle dat burzy Intercontinental Exchange (ICE), která ceny sleduje, cena činí kolem 62,5 eura za tunu.

Zdražuje se nejvíc za 13 let, inflace překonala očekávání

Ekonomika

Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů a byl zprovozněn v roce 2005. Za poslední rok se cena povolenek zhruba zdvojnásobila. Přispěly k tomu ambicióznější cíle pro snižování emisí a rekordní ceny plynu. Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň na konci srpna řekl, že neexistuje prakticky scénář, podle kterého by elektřina v Evropě v příštích letech zásadně zlevňovala.

Cena emisních povolenek v EU dosáhla rekordní výše

Ekonomika

„Po tak rychlém a prudkém růstu velkoobchodních cen elektřiny by měla následovat korekce, nikdo ale neví, kdy a na jaké úrovni k ní dojde,“ řekl tento týden analytik společnosti ENA Jiří Gavor, který působí také jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE). Podle Gavora se vedle povolenek stal hlavním tahounem nárůstu burzovních cen elektřiny drahý zemní plyn.

Elektřina bude jenom zdražovat, zlevnění není na stole, říká ekonom

Ekonomika

„Tam je aspoň naděje, že po zprovoznění plynovodu Nord Stream 2 vrhne Gazprom na trh zvýšené objemy dodávek, které stlačí cenu plynu trochu dolů. Bohužel je ale jisté, že konec letošního roku bude ve znamení zdražování pro konečné odběratele všech typů energií,“ dodal Gavor.

Reklama

Výběr článků

Načítám