Hlavní obsah

Burzy v Evropě po propadu rostou, ropa zdražuje

Akcie v Evropě po výrazném pondělním propadu v úterý dopoledne rostou. Evropský index STOXX 600 krátce před 10:00 přidával asi 2,8 procenta. O více než tři procenta rostl i hlavní index pražské burzy. K růstu cen akcií přispěla situace na trhu s ropou, kde došlo k obratu a ceny rostou.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj burz v Evropě

Článek

Index DAX akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem přidával dopoledne 3,2 procenta, index pařížské burzy CAC 40 měl k dobru čtyři procenta. O víc než tři procenta rostla i burza v Miláně.

Obchodníci čekají, že vlády přistoupí k dalším opatřením, aby omezily strach z šíření nového typu koronaviru a zmírnily dopady na ekonomiku. Sledují zejména situaci v Itálii, které je aktuálně nejvíce zasaženou zemí.

Itálie v karanténě: Lidé vzali obchody útokem, nakupují jako za války

Koronavirus

Analytik Michael Hewson z firmy CMC BBC řekl, že za růstem akcií je také zpráva o zpomalení šíření viru v Číně, což dává trhům naději.

Západoevropské akcie v pondělí odepsaly zhruba sedm procent v reakci na masivní propad cen ropy.

Akcie v USA klesly nejvíce od krizového roku 2008

Ekonomika

Ta spadla zhruba o 30 procent po oznámení Saúdské Arábie, že výrazně sníží ceny pro odběratele ve všech zemích a naopak prudce zvýší těžbu. Vstoupila tím do cenové války s Ruskem, které odmítlo její návrh na koordinované snížení těžby za účelem podpory cen. Propad ropy byl nejvýraznější od války v Perském zálivu v roce 1997.

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

V úterý ropa propad koriguje, Brent zdražoval dopoledne o víc než šest procent na 36 dolaru za barel.

Ekonomka Minerva Analysis Kathleen Brooksová upozornila, že akciové trhy jsou nyní hodně rozkolísané. „Investoři jsou tak emotivní, je to neuvěřitelné. Dřív jednají, než myslí. Podobné to bylo v roce 2008,” komentovala neobvyklý propad z pondělí.

V dlouhodobém výhledu se podle ní trhy zotaví, v minulosti tomu tak vždy bylo. Krátkodobě ale mohou přijít další propady, pokud nepřijdou potřebná stimulační opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám