Hlavní obsah

Alza měla pravdu. Zákaz prodeje ve svátky se výdejen e-shopů netýká, rozhodl soud

Novinky, ČTK, bož

Zákaz prodeje o státních svátcích se netýká výdejen e-shopů, a to ani těch velkých. Nejvyšší správní soud (NSS) tento týden vyhověl kasační stížnosti společnosti Alza.cz. Postavil se tak proti právnímu názoru České obchodní inspekce (ČOI), vyplývá z úřední desky.

Foto: Alza.cz

Výdejna e-shopu Alza.cz

Článek

„V situaci, kdy k uzavření kupní smlouvy nedojde fyzicky v maloobchodní provozovně, tedy výdej zboží, které bylo objednáno prostřednictvím internetu, představuje pouze jednu z fází prodeje, a to nikoli rozhodující. Provozovna pak v přeneseném významu pouze funguje jakožto jakési pomyslné výdejové okénko, prostřednictvím nějž je vydáváno zboží objednané na e-shopu,” stojí v rozhodnutí NSS.

Takovou službu lze podle soudu připodobnit ke službám zásilkových a přepravních služeb, na které sváteční zákaz prodeje nedopadá.

Alza.cz porušila zákon o otevírací době během svátků, tvrdí obchodní inspekce

Ekonomika

Pokud by měl sváteční zákaz dopadat i na fyzický výdej zboží objednaného po internetu, musel by to zákon podle mínění soudu výslovně stanovovat. „Zákon však v této otázce mlčí,” konstatoval NSS.

„Samotné otevření provozovny pouze pro výdej zboží zakoupeného zákazníky na e-shopu nepředstavuje porušení označených ustanovení zákona o prodejní době,” uzavřel správní soud.

Obchody nad 200 metrů musí zavřít

Kvůli zákonu o prodejní době musí o vybraných státních svátcích zůstat uzavřené maloobchodní prodejny s výjimkou těch s plochou pod 200 metrů čtverečních, lékáren, benzinek nebo obchodů na nádražích a v nemocnicích.

Podle NSS zákaz dopadá jen na situace, kdy se veškeré fáze prodeje odehrávají v kamenné prodejně. E-shopy typu Alzy umožňují vybrat a zaplatit zboží v on-line prostředí a následně jej převzít osobně na výdejně, prostřednictvím pošty, kurýrních služeb nebo přes speciální boxy.

Spor o e-shopy 

NSS konkrétně řešil spor o pokutu 100 tisíc korun, kterou inspekce vyměřila Alze v návaznosti na kontrolní nákup v plzeňské provozovně 28. září 2017. Inspektor tam přišel pro počítačovou myš. Zaměstnanec mu řekl, že přímý prodej kvůli státnímu svátku – Dni české státnosti – není možný, ale doporučil mu zboží objednat přímo z počítače v prodejně, zaplatit na terminálu a převzít. To inspektor následně udělal.

Alza znovu otevřela ve svátek. Proti zákonu podá ústavní stížnost

Ekonomika

Podle stanoviska ČOI není podstatné, zda firma provozuje maloobchodní činnost prostřednictvím kamenných provozoven nebo internetových obchodů, a zákaz otevírání provozoven s plochou nad 200 metrů by se tak měl vztahovat na jakoukoliv fázi prodeje, včetně převzetí zboží kupujícím.

Alza proti rozhodnutí podala žalobu ke Krajskému soudu v Plzni.  Podobných sporů vedla Alza s inspekcí více. Názor NSS, který dal firmě za pravdu,  by se měl uplatnit i v těch ostatních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám