Hlavní obsah

Nelegální pomoc. Soud v Lucemburku dal poprvé za pravdu Ryanairu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tribunál Evropské unie (EU) ve středu vyhověl stížnosti irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair. Zrušil tím napadené rozhodnutí Evropské komise (EK), která schválila státní pomoc konkurentům KLM v Nizozemsku a TAP v Portugalsku.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Boeing 737 společnosti Ryanair v Rize. Ilustrační snímek

Článek

Tribunál v Lucemburku představuje prvoinstanční soud EU. Nad ním stojí evropský soud nejvyšší instance – Soudní dvůr EU, který sídlí rovněž v Lucemburku. Právě k soudnímu dvoru je možné se proti rozhodnutím tribunálu odvolat.

Ryanair opět neuspěl se žalobou na konkurenty

Ekonomika

V případě KLM Komise schválila Nizozemsku pomoc 3,4 miliardy eur (86,6 miliardy korun) a v případě aerolinek TAP činila schválená pomoc 1,2 miliardy eur (30,6 miliardy korun).

Tribunál EU zrušení pomoci aerolinkám KLM zdůvodnil tím, že nizozemská vláda dostatečně neprokázala, že je taková pomoc nutná. „Oznámená podpora spočívala jednak ve státní záruce k zajištění úvěru, který mělo aerolinkám poskytnout konsorcium bank, jednak ve státní půjčce,“ uvedl soud.

Ryanair prohrál u unijního soudu. Státní pomoc konkurentům nezastavil

Ekonomika

Ryanair však neuspěl s další stížností, která se týkala Španělska a jeho pomoci firmám zasaženým koronavirovou krizí. V tomto případě Tribunál EU rozhodl, že částka deset miliard eur (254,6 miliardy korun) poskytnutá španělským strategickým podnikům je v souladu s unijním právem.

Největší evropská letecká společnost Ryanair podala na EK celkem 16 žalob kvůli tomu, že schválila mimořádné státní pomoci aerolinkám. V některých případech již soud žaloby zamítl. Ryanair však avizoval, že se odvolá k Soudnímu dvoru EU.

Reklama

Související články

Airbus chystá velkou reorganizaci výroby

Evropský výrobce letadel Airbus spustí od příštího roku největší reorganizaci výroby za více než deset let. Ve Francii sloučí své závody pod jeden subjekt,...

Ryanair vykázal nejvyšší ztrátu za 35 let

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair zaznamenala nejvyšší ztrátu ve své 35leté historii. V minulém finančním roce, který skončil v březnu,...

Výběr článků

Načítám