Hlavní obsah

Alza znovu otevřela ve svátek. Proti zákonu podá ústavní stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká obchodní inspekce (ČOI) podezírá dva obchody, že ve státní svátek 8. května porušily zákaz prodeje. Mělo jít o prodejnu smíšeného zboží ve Vyšším Brodě a výdejnu internetového obchodu v Ostravě, kde šlo údajně o opakované porušení předpisů, uvedla inspekce. Jednalo se o provozovnu e-shopu Alza.cz, který otevření poboček za účelem výdeje objednaného zboží avizoval už před svátkem.

Foto: Alza.cz

Výdejna e-shopu Alza.cz

Článek

„S oběma prodejci povede Česká obchodní inspekce správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty. Ze zákona lze uložit sankci až milión korun, v případě opakovaného porušení až pět miliónů korun," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

ČOI celkem 8. května provedla 115 kontrol obchodů.

„Většinu poboček budeme mít 1. 5. a 8. 5. otevřenou, ale pouze za účelem výdeje zboží, řešení reklamací a pro prezentaci výrobků smluvních partnerů. Vycházíme tím vstříc našim zákazníkům,“ uvedla na dotaz Novinek již před svátky na dotaz Novinek mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Alza.cz již loni dostala od ČOI dvě pokuty ve výši 230 tisíc a 200 tisíc za to, že nechala o některých svátcích obchody otevřené. Spor nyní řeší soud. Alza zjednodušeně argumentuje tím, že výdej není totéž co prodej. ČOI naopak upozorňuje na fakt, že Alza na webu označuje i „výdejny” jako prodejny.

Ve středu Alza uvedla, že na zákon omezující prodej o svátcích připravuje ústavní stížnost.

Zákon mate lidi, tvrdí obchodníci

Podle obchodníků zákazníci regulaci nerozumějí a je pro ně matoucí. Zrušit zákon požaduje u Ústavního soudu také skupina senátorů. Naopak podle odborářů v maloobchodu by se omezení prodeje ve velkých obchodech, které nyní platí o sedmi státních svátcích, mělo rozšířit na všech 13 svátků. To prosazují také lidovci.

Velké obchody musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno jen do 12.00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce.

Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Na druhou stranu ale bez ohledu na velikost platí pro bazary, zastavárny a sběrny.

Anketa

Co si myslíte o zákazu prodejů ve vybrané státní svátky?
Považuji jej za správné, pracovat o svátku se nemá
42,9 %
Je to zbytečnost, která řeší jen zlomek problémů
56,5 %
Nemám na to názor
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2013 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám