Hlavní obsah

Zrušit, nebo zachovat? Brno řeší, co s provizorní covidovou nemocnicí

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Otazníky visí nad nevyužitou provizorní nemocnicí pro pacienty s koronavirem, která byla zřízena v pavilonu G2 brněnského výstaviště. Počty nemocných klesají a jedná se o tom, zda ji zrušit, anebo ponechat.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Systém přepážek poskytne pacientům alespoň částečné soukromí.

Článek

Když vznikala, nemocnice kvůli velkému počtu hospitalizovaných s covidem-19 praskaly ve švech a zdravotníci na Moravě počítali každý den do jejího dokončení. Nyní se ale záložní nemocnice stává pomyslnou železnou koulí na noze. Je totiž nutné platit účty.

Polní nemocnice v Letňanech má být do konce února. Dalších 53 milionů pro miliardáře Sehnala?

Domácí

„I když nemocnice není v provozu, je třeba platit například za pronajaté záchody či sprchy, které jsou v ní umístěny,“ řekla Právu mluvčí brněnské fakultní nemocnice Veronika Plachá.

Jde o statisíce 

V hale jsou připravena pro pacienty 302 lůžka. Měsíční náklady spojené s jejím provozem by v případě jejího plného využití, tedy i s ohledem na spotřebovanou elektrickou energii a vytápění, činily zhruba čtyři miliony korun. Momentálně stojí provoz několik set tisíc korun.

O budoucnosti nemocnice jednají představitelé Brna s vedením FN. Pravděpodobně se ve věci obrátí na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který před nástupem do této funkce působil právě ve fakultní nemocnici na postu náměstka pro dětskou nemocnici.

Polní nemocnice už není potřeba, ale ministr se zrušení brání

Domácí

Kromě toho, kdo provoz nevyužité nemocnice zaplatí, je problémem to, že si nikdo netroufne odhadnout další vývoj. Co když se nemocnice zruší, pak se situace zhorší a bude nutné ji znovu stavět? Po jarní první vlně pandemie přišlo letní uklidnění a na podzim rapidní zhoršení situace.

Pronájem za korunu

Podle některých úvah by bylo dobré mít nemocnici v záloze až do jara, a to s ohledem na pravidelné zimní chřipkové období. Covid-19, chřipku a nachlazení totiž není od sebe snadné rozeznat. Situace, kdy budou nemocnice opět plné pacientů, se může zopakovat.

Provizorní nemocnici zřídilo Brno, a to ve svém veletržním areálu. Za pronájem haly G2, která je využívána ke klasickým výstavním akcím, dostala městská společnost Veletrhy Brno symbolickou korunu, zatímco v Praze nájem obdobné haly přijde na 26 milionů korun. Fakultní nemocnice Brno, jako největší zdravotnické zařízení na Moravě, nabídla technickou podporu.

Vánoční stromy v Brně se rozsvítí v pátek, trhy zatím nebudou

Vánoce

V záloze má svůj Emergency Medical Team, skupinu šesti lékařů a 18 sester, který vysílá na humanitární mise. Skupina je připravena postarat se o provoz nemocnice, i když všichni doufají, že to s ohledem na současný vývoj nebude nutné.

„Předpokládáme, že se o dalším osudu nemocnice rozhodne velmi brzy,“ doplnila Plachá.

Reklama

Výběr článků

Načítám