Hlavní obsah

Zodpovědný jsem jen za své vlastní zdraví, říká kavárník, který odmítl zavřít

Novinky, Kristýna Léblová, Jakub Dulínek
Praha

Zatímco většina restaurací v Česku otevře v souladu s rozvolněním koronavirových opatření ve čtvrtek, v pražské kavárně Daruma Coffee & Tea u Karlova náměstí ani nezavřeli. Podle zdejšího provozovatele Davida Tesaře vládní uzavření provozoven nemá hygienické ani právní opodstatnění. Zaštiťuje se přitom Ústavou a Listinou základních práv a svobod, případné pokuty se prý nebojí.

Zodpovědný jsem jen za své vlastní zdraví, říká provozovatel, který svou kavárnu odmítl zavřítVideo: Novinky

 
Článek

„Naposledy jsme zavřeli na jaře na tři neděle,” uvedl pro Novinky Tesař, který zde pracuje jako zástupce provozovatele. „Potom už jsme nezavřeli nikdy. Víme, že podle Ústavy a Listiny základních práv a svobod máme právo svobodně podnikat,” dodal.

Od čtvrtka otevřou všechny obchody, a to i v neděli

Domácí

V jeho kavárně přitom lidé ani nenosí roušky. „Proč by je měli mít?” odpověděl na dotaz stroze. „Ani nestíhám vládní nařízení sledovat. Vláda je chrlí jako chrliči a vůbec to nemá žádné opodstatnění v hygieně,” dodal s tím, že si sám jako laik nastudoval praktickou hygienu.

Usuzuje, že lidé by měli primárně chránit sami sebe, a je tak nesmyslné omezovat podnikatele. „Svoboda je o tom, že nejsem zodpovědný za vaše zdraví. Jsem zodpovědný pouze za své vlastní,” zmínil s tím, že rozdíl by byl, kdyby nemoc byla tak závažná, že by hluboce zasahovala do lidských životů, což podle něj není případ koronaviru.

Rebelující hospoda v Praze opět otevřela. A opět musela zavřít

Domácí

Kritizuje i podmínky znovuotevření restaurací, ke kterému za přísných epidemiologických podmínek dojde ve čtvrtek. Provozovny budou moci být otevřeny na polovinu kapacity a u stolu budou moci sedět maximálně čtyři zákazníci. „To se mi nevyplatí. Ví vůbec vláda, jak funguje hospodářství? Neví, ona ho zabíjí,” uvedl.

Návštěvu z hygieny zde zatím neměli, hrozby pokut se však Tesař nebojí. „Vyšetřuje nás kriminálka, asi pácháme nějakou závažnou kriminální činnost. Nejsme si toho ale plně vědomi,” poznamenal. Připraven je i na případné správní řízení.

Blatný: Na rouškách ve fitcentrech trváme

Domácí

„Likvidační pokuta tři miliony a bambiliony, jak s nimi argumentují, je nesmysl, to vám řekne jakýkoli právník. Ať to někdo dokáže, že zrovna my jsme ohnisko smrtelného onemocnění,” zmínil Tesař.

O jeho rebelující kavárně jako první na začátku listopadu psal pražský deník Metro. Od té doby zde mají podle něj stále plno.

Mikuláš, čert a anděl: letos buď s rouškou, nebo na délku vidlí

Koronavirus

V neděli podle Tesaře chystají na Václavském náměstí podobnou demonstraci, jakou už uspořádali 28. října a 17. listopadu. Magistrát hlavního města Prahy ale mezi ohlášenými shromážděními podobnou akci zatím neeviduje.

„Lidé tím demonstrují odpor vládě, že chtějí normálně žít jako před covidem, chtějí žít jako v Asii,” uvedl s tím, že podle něj asijské země zvládají pandemii i bez přijatých opatření.

Třetí vlna koronaviru je v plném proudu, hlásí Soul

Koronavirus

Některé země v Asii přitom už nyní hlásí třetí vlnu epidemie, v Jižní Koreji jsou například uzavřeny noční kluby a bary v hlavním městě Soulu a jeho okolí, omezen kratší otevírací dobou je i provoz restaurací. O nových opatřeních pak uvažuje i Japonsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám