Hlavní obsah

Blatný: Na rouškách ve fitcentrech trváme

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Roušky budou po čtvrtečním rozvolnění koronavirových opatření povinné i při cvičení uvnitř, vláda na tom trvá. Po pondělním jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že opatření má vést k tomu, aby se sportovalo hlavně venku. Kritici upozorňují, že roušky představují při obnovení provozu sportovišť zásadní problém a cvičícím mohou přivodit zdravotní komplikace.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

„Uvědomujeme si, že zvlhlá rouška není ničím optimální. Smyslem opatření ale je, aby maximum sportovních aktivit probíhalo venku a minimum vevnitř,“ řekl ministr.

Seniory v domovech mohou od soboty znovu navštívit příbuzní

Domácí

Poznamenal k tomu, že roušky musí mít například i děti ve školách. „Je to něco za něco. Uvědomme si, že před třemi týdny, jsme sháněli, jestli nám ze zahraničí někdo půjčí ventilátor a jestli k nám přijedou zahraniční lékaři,“ uvedl.

Opatření je naplánováno zatím do konce nouzového stavu, tedy do 12. prosince. „Do té doby budeme moudřejší, a třeba to bude jedno z opatření, které budeme moci zrušit. Rozumím, že je to nepříjemné. Ale prosím o pomoc v tomto řešení,“ dodal.

Obchody, restaurace i služby otevřou ve čtvrtek

Domácí

Sportovat uvnitř, tedy například ve fitness centrech, se bude moci od čtvrtka. Souvisí to s posunem země do třetího stupně v rámci systému PES, podle nějž se řídí zpřísňování či uvolňování koronavirových opatření.

Platit při tom ale bude pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečních a právě i povinnost nosit roušku.

Lekce zdarma pro poradní tým vlády 

Roušky při cvičení zkritizovala v neděli Česká komora fitness. „Nabízíme lekci cvičení v roušce zdarma pro celý poradní tým vlády. Rychle by pochopil, že toto nařízení je absolutně nesmyslné. Pro cvičící to neznamená bezpečí, ale naopak – nejen obrovský diskomfort, ale především zdravotní rizika,” reagovala prezidentka komory Jana Havrdová.

Očkování v lednu. První půjdou zdravotníci, senioři a nemocní

Koronavirus

Blatný také informoval, že vláda v pondělí schválila objednávku dalších dávek vakcíny proti koronaviru, a to za 1,7 miliardy korun. Očkování všech Čechů vakcínou proti koronaviru by mohlo stát ale až pět miliard korun, pokud by byly třeba dvě dávky. Aplikace bude hrazena z pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám