Hlavní obsah

Tato země nouzový stav potřebuje, ale ne v rukou šílence, řekl Pirát Michálek

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek rozhodovali o prodloužení nouzového stavu. Večer odhlasovali, že nouzový stav neprodlouží, a ten tak bude platit do neděle 14. února. Sněmovna současně přijala sérii výzev, co vše by vláda nyní měla učinit. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) žádal o dalších 30 dnů, podporu ve Sněmovně ale nenašel.

Živě: TK poslaneckých klubů a jednání poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavuVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

21:58 - Poslanci neschválili návrh vlády na prodloužení nouzového stavu do 16. března ani návrh poslance KDU-ČSL Stanislava Juránka do 28. února. Nouzový stav tak bude platit do neděle 14. února.

21:40 - Jednání se schyluje ke konci, slova se chopil Pirát Jakub Michálek. „Tato země nouzový stav nepochybně potřebuje, potřebují ho zdravotníci, hejtmani, ale ne v rukou šílence. Pokud vláda nedostane lekci, zemře ještě více lidí, než pokud nouzový stav neprodloužíme,” prohlásil.

21:30 - Na plénu znova vystoupil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Situace je vážná. Znovu vás prosím, abychom spolu našli cestu, jak dnes podpořit prodloužení nouzového stavu,” uvedl.

21:15Lidovecký poslanec Stanislav Juránek navrhl prodloužení nouzového stavu o 14 dnů. Chce, aby pokračovala jednání mezi koalicí a opozicí. „Mysleme na hejtmany. Já si moc přeju, aby byla široká dohoda. Budu hlasovat ale se svým klubem, ať už se rozhodne jakkoli,” řekl.

Není jasné, zda se jeho návrh bude nějak řešit.

20:32 -  Poslanec Dominik Feri (TOP 09) mu na to opáčil, že je problém v tom, že po prodloužení nouzového stavu nemůže Poslanecká sněmovna s krizovými opatřeními nic dělat.

20:25 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se pozastavil nad tím, proč je takový odpor k nouzovému stavu. „Je to jenom technikálie. Bavme se spíše o tom, jak jinak spolupracovat nebo jak společně upravit opatření. Když dáme nouzový stav pryč, tak se regulérně střelíme do nohy a budeme mít všichni problém,” uvedl na plénu.

20:13 - Na plénu vystoupili s projevy také nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko, a to opět bez roušky. Většina zákonodárců vzápětí opustila sál, podle slov šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se je rozhodli ignorovat.

Volný a Bojko jsou zase bez roušky. Poslanci odešli ze sálu

Domácí

19:27 - Ministr školství Robert Plaga (za ANO) upozornil, že i pokud by se zrušil nouzový stav, školy by i tak zůstaly zavřené. „Cestou k návratu dětí do škol je prodloužení nouzového stavu a zajištění testování na našich školách,“ sdělil.

19:01 - V kuloárech se mluví o tom, že v současnou chvíli vicepremiér Hamáček znovu obchází zástupce opozice a snaží se na poslední chvíli nalézt hlasy pro prodloužení.

Hejtman Netolický chce žádat vládu, ať vyhlásí nouzový stav znovu

Domácí

18:57 - Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) je nouzový zákon vytvořen přímo na situace jakou je pandemie covid-19. „Jsme v určité formě válečného stavu, o to horšího, že je nepřítel zneviditelněn,“ podotkla.

18:13 - Jako další se u řečnického pultíku objevil předseda STAN Vít Rakušan. „Máte pocit, že nouzový stav pomohl? Co třeba rozhodnutí pana ministra zdravotnictví Blatného nepřijmout pomoc z Německa? Nesvádějte tu odpovědnost na nás,” rozčiloval se.

Vrátil se i k dopolední schůzce s premiérem, kde měl lídrům opozice pouze několik hodin před hlasováním „silou své osobnosti” garantovat změny s tím, že sám přiznal, že se doposud spoléhal na hlasy komunistů, a tak se zbytkem jednat nemusel.

17:54 -  I šéf lidovců Marian Jurečka se vrátil k emotivním slovům ministra kultury Zaorálka. V reakci na něj začal vyjmenovávat, co všechno kabinet smí i bez stavu nouze. „Vláda může od pondělí zastavit provoz hotelů, cestování do určitých oblastí, uzavřít či omezit provoz sociálních zařízení a tak dále,“ uvedl na plénu.

„Soudná vláda, ale nemůže dělat opatření pouze na základě restrikcí, vytratila se tu motivace,” doplnil.

17:33 - Projev ministra Zaorálka opět vrátil pozornost přítomných k řečnickému pultíku. Na Twitteru na něj reagovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, které vzkázal, že případní lidé na JIP půjdou na hlavu její a dalších lídrů opozice. „Jste součástí neschopné vlány a vedete to tak, že na koronavirus zemřelo 17 772,” napsala.

17:22 - Zaorálkova slova zvedla ze židle šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka. „Je obdivuhodné, že někdo, kdo v místnosti nebyl, přesně ví, o čem se tam jednalo. Já tam byl a je lež, že bychom se tam bavili o schválení, či neschválení nouzového stavu,“ reagoval.

17:14 - Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se rozčiloval na plénu kvůli nevydařené dohodě z dopoledního jednání mezi premiérem a lídry opozičních stran, kteří podporu stavu nouze podmiňovali tím, že budou pro všichni, což SPD odmítla. „Je to absurdní. Zní mi to jako záminka, aby to bylo nedosažitelné. Bojíte se, aby vám někdo neukradl voličské hlasy,“ prohlásil u řečnického pultíku.

„My nechceme ty lidi do prdele na jednotkách intenzivní péče,” pokračoval.

16:54 - Slovo si vzal šéf ODS Fiala. „Zdá se mi, že vláda spoléhala na to, že někdo uhne a půjde se dál jako tomu bylo doposud, a proto možná žádné seriózní jednání ani nezačalo,“ řekl na plénu. Vládu vyzval, aby se začaly vést jednání o nahrazení stavu nouze, nikoli jeho prodloužení. Svou představu však blíže nespecifikoval.

16:33 - Podle primátora hlavního města Zdeňka Hřiba (Piráti) neprodloužení stavu nouze znamená, že premiér nezvládl svou práci. „Místo vyjednávání dohody odcestoval do zahraničí, tyto cesty ale nic nepřinesly,“ uvedl na twitteru.

Narážel na to, že Babiš ve středu namísto diskuze s opozicí vyrazil na pracovní cestu do Srbska, kde se informoval o očkování ruskou a čínskou vakcínou, které však zatím neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Hřib zároveň podotkl, že se spolu s vedením Středočeského kraje již připravuje na variantu, že řízení přeberou hejtmani, pokud stav nouze padne.

16:23 -  Odmítavé stanovisko poslaneckého klubu KSČM ve Sněmovně představil poslanec Zdeněk Ondráček. Vládě znova vyčetl, že nesplnila požadavky komunistů při posledním prodloužení stavu nouze. Tehdy chtěli například otevření skiareálů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondráček také upozornil, že pokud by vláda vyhlásila od pondělí znovu nouzový stav, podá na každého ministra trestní oznámení pro podezření z trestního činu zneužití pravomocí úřední osoby.

Pekarová Adamová: Už nechceme přísliby, ale konkrétní kroky

Domácí

16:02 -  Ministr vnitra a šéf vládních sociálních demokratů Jan Hamáček řekl, že se z prodloužení nouzového stavu stal politický boj a sprosté slovo. Poslanci navíc vysílají občanům signál, že nouzový stav je viník a až zmizí, tak nám bude všem dobře.

„To ale není pravda. Když dnes nouzový stav neprodloužíme, nemoc nezmizí. Nemoc stále bude, akorát ti, kteří s ní bojují, přijdou o prostředky, se kterými by s ní bojovat mohli. Začnou přemýšlet, jak toho cíle dosáhnout jinak. Začneme tady kutit,” uvedl.

"Vejdeme do dějin jako stát, který uprostřed války demobilizoval," varoval Hamáček poslance opozice, kteří prodloužení nouzového stavu nechtějí. "Nedává to smysl a je to šílenství," dodal.

15:50 -  Předseda SPD Tomio Okamura se pozastavil nad tím, proč bez souhlasu SPD nechce opozice delší stav nouze podpořit. Podle něj na to zřejmě nemá dost odvahy.

15:39 - Na plénu vystoupil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Nouzový stav neřeší kvalitu života v zemi ani funkčnost opatření. Je to bianco šek, který vládě umožňuje z hodiny na hodinu měnit parametry chování. Jenže ty se týkají 10 milionů lidí. Důležité je tak dělat věci odůvodněně v rámci strategického plánu,” prohlásil.

Najděte řešení, konec nouzového stavu nic nezmění, apelují na poslance hejtmani za ODS

Domácí

15:23 - Blatný dále sliboval, co všechno vláda udělá, pokud Sněmovna na dva týdny stav nouze ještě prodlouží. „Do 14 dní předložíme Sněmovně po konzultacích se všemi poslaneckými kluby pandemický zákon,“ uvedl.

„Je to naše společná odpovědnost,“ apeloval na opozici.

15:21 - „Pokud polevíme v opatření, tak se během dvou týdnů postupně naplní většina našich nemocnic tak, že nebudou moci přijímat další pacienty a nebude je kam převážet. Žádné děti nepůjdou do škol a okolní země se nás začnou bát a uzavřou nás. Mezi tím ale přijde řada našich příbuzných o život, lékaři a sestry to neunesou psychicky ani fyzicky,“ nastínil scénář Blatný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

15:20 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) prohlásil u řečnického pultíku, že únavě lidí z opatření spojených s pandemií rozumí. „Vím, že byste chtěli všichni žít normálně, a to hned, ale hned to nebude,“ uvedl.

15:09 - U řečnického pultíku se nakonec Babiš v otevřeném projevu obrátil na poslance, aby přehodnotili svůj postoj a stav nouze alespoň na 14 dní podpořili. „Dejte nám šanci ještě něco změnit,” žádal.

Dohoda vlády a opozice byla na světě, vidle do ní hodila SPD

Domácí

15:02 - Babiš připustil, že pokud opozice nouzový stav nepodpoří, začne se vláda připravovat na německý model, kde opatření řídí „hejtmani”. „Je ale potřeba si uvědomit, že se některá plošná opatření nebudou moci používat,” uvedl. Mezi nimi je například uzavření restaurací.

15:00 - „K dohodě nedošlo, protože byl potřeba souhlas všech,“ podotkl Babiš. Narážel tak na dřívější informaci Práva o tom, že opozice byla ochotna prodloužení nouzového stavu podpořit až na 14 dní za podmínky, že pro to zvednou ruku všichni. Šéf SPD Tomio Okamura byl však proti.

14:57 - Premiér oznámil, že kvůli finančním dopadům pandemie projedná vláda v pondělí 15. února novelu zákona o státním rozpočtu. Ve hře je navýšení deficitu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

14:52 - Jako první si vzal slovo premiér Babiš. „Slyšel jsem, že nespolupracuji, protože nechci schvalovat nějaké zákony. Myslím, že bychom se měli v případě nouzového stavu oprostit od politiky,” prohlásil u řečnického pultíku.

14:48 - Poslanci začali projednávat prodloužení nouzového stavu.

Sněmovna schválila příspěvek v izolaci až 370 korun denně

Domácí

14:46 - Sněmovna zákon o finančním bonusu ve výši až 370 Kč v karanténě schválila. Nyní novelu dostane na stůl Senát.

14:30 - Schůze pokračuje. Poslanci hlasují o tzv. izolačce. Díky ní by mohli lidé v nařízené karanténě dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku.

13:00 -  Jednání v Poslanecké sněmovně bylo přerušeno do 14:30.

Hamáček: Pokud skončí nouzový stav, otevřou se obchody

Domácí

12:32 - K dopolední schůzce s premiérem se vyjádřil na Twitteru i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Na schůzce s premiérem podle něj k žádné dohodě ve věci nouzového stavu nedošlo.

„Sice jako záruku navrhl ‚své jméno‘, což jsme nepřijali s valnou důvěrou. Požádal jsem premiéra, aby sdělil občanům, že je důležité dodržovat opatření, která ve většině nejsou na nouzovém stavu závislá,” uvedl.

Blatný: Je jen otázkou času, kdy se k nouzovému stavu vrátíme

Domácí

11:52 - Podle Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) bude konec nouzového stavu znamenat, že boj s epidemií budou řídit místo premiéra hejtmani. „Pevně věřím, že jim to půjde lépe,“ napsal na Twitter.

Ve hře je tak nyní to, že hejtmani po nedělním konci nouzového stavu vyhlásí v jednotlivých krajích stav nebezpečí, což umožní pokračování některých opatření proti šíření nákazy.

11:44 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura řekl novinářům, že nerozumí tomu, proč vláda mění na poslední chvíli program jednání a oddaluje tak hlasování o prodloužení nouzového stavu, pro něž nemá dostatek hlasů. „Nemá to smysl,“ podotkl.

Foto: Petr Horník, Právo

11:32 - Před novináře ve čtvrtek poprvé předstoupili také zástupci trojbloku. Šéf ODS Petr Fiala uvedl, že jednání lídrů všech politických stran podle něj posun nepřineslo a koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 prodloužení nouzového stavu nepodpoří. Z dopolední schůzky je podle Fialy navíc zřejmé, že Babiš nezíská podporu ani od dalších stran.

Co může následovat, když padne nouzový stav

Koronavirus

11:23 - Na návrh předsedy Sněmovny Vondráčka poslanci nakonec předřadili před bod o prodloužení nouzového stavu projednávání příspěvku pro lidi v karanténě.

Podle vládního návrhu by lidé v nařízené karanténě mohli případně dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku.

Poté by se dnes měli zabývat také novelou exekučního řádu.

11:12 - Pokračuje jednání Sněmovny.

10:25 - Poslanec Radek Holomčík (Piráti) napsal na Twitteru, že délku nouzového stavu nepovažuje za to nejdůležitější. „Podstatné bude, jak dlouho ještě bude premiér Andrej Babiš do všeho vnášet chaos, nekompetentnost a alibismus,“ uvedl.

10:10 - Schůze je přerušena do 11:10.

10:09 - Šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek požádal o hodinu pauzy na poradu jejich poslaneckého klubu.

Očekává se, že postupně vystoupí s obdobným návrhem i další.

Zástupci poslaneckých klubů totiž jednají spolu s premiérem Babišem v kanceláři předsedy Radka Vondráčka (ANO) o podmínkách, za kterých by někteří poslanci buď podpořili prodloužení, či odešli ze sálu, a snížili tak nutné kvorum pro jeho schválení. Vláda před začátkem dnešního jednání nenašla dostatek hlasů.

9:10 – Schůze je přerušena do 10:10.

9:08 – Jako první si vzal slovo předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Připustil, že kabinet skutečně nenašel podporu pro prodloužení nouzového stavu, a požádal o hodinovou pauzu, aby se pokusil se zástupci opozičních stran situaci vyřešit. „Nalezněme kompromis, který by zabránil katastrofě, která by podle nás nastala,“ vyzýval na plénu.

9:07 – Začala schůze Poslanecké sněmovny.

8:51 - „Poslanecké kluby Pirátů a STAN nepodpoří prodloužení nouzového stavu,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan novinářům.

8:46 - Šéf Pirátů Ivan Bartoš představil spolu se zástupci STAN společný plán na zvládnutí pandemie v tomto roce s názvem „Za pět dvanáct“.

Pět bodů obsahuje - odstranění strachu z testování a karantény, férové finanční kompenzace, umožnění fungování škol, plynulé testování spolu se schválením pandemického zákona a vytvoření covid fondu pro řešení krize.

8:40 - Ještě před začátkem schůze se koná tiskový brífink Pirátů a STAN.

Vážení čtenáři, dnešní on-line začal. 

Při posledních hlasováních podpořili vládu komunisté. Ti však již minulý týden avizovali, že nyní souhlas nedají. Odmítavě se k tomu staví i opozice, část z ní má podmínky.

Kde je premiér? Opozice tepe Babiše, že je v Srbsku a neřeší nouzový stav

Domácí

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) zase chtěla mimo jiné zařadit na program středeční schůze odškodňovací zákon, který počítá s tím, že by stát pokryl podnikatelům 100 procent fixních nákladů. To ale Sněmovna nepodpořila. Z toho důvodu již ve středu definitivně řekli, že prodloužení nepodpoří.

Kdo nepodpoří nouzový stav, je zodpovědný za mrtvé, řekl Babiš. Opozice to odmítá

Domácí

Premiér Babiš před čtvrtečním hlasováním Sněmovny o prodloužení nouzového stavu vzkázal oponentům, že pokud návrh nepodpoří, budou podle něj „zodpovědní za smrt spoluobčanů”.

Babiš také varoval před kolapsem českého zdravotnictví, který podle něj v případě neprodloužení nouzového stavu nastane.

Výběr článků

Načítám