Hlavní obsah

Kdo nepodpoří nouzový stav, je zodpovědný za mrtvé, řekl Babiš. Opozice to odmítá

Novinky, ČTK, ven, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš před čtvrtečním hlasování Sněmovny o prodloužení nouzového stavu vzkázal oponentům, že pokud návrh nepodpoří, budou podle něj „zodpovědní za smrt spoluobčanů.” Babiš také varoval před kolapsem českého zdravotnictví, které podle něj v případě neprodloužení nouzového stavu nastane. Má přitom možnost přesvědčit komunisty, kteří jeho vládu roky podporují. Opozice slova premiéra odmítá.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Opoziční strany si pletou stav epidemie a stav v nemocnicích s rozpočtovými nároky. Pokud někdo zítra neschválí nouzový stav, tak bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů. Přímo odpovědný. A pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko,” prohlásil Babiš ze Srbska, které den před klíčovým jednáním Snemovny navštívil.

Poslanci by podle něj měli napříč stranami při čtvrtečním hlasování zapomenout na stranické konflikty. „Nemá to nic společného s rozpočtem, s ničím. Pokud tu máme bojovat proti covidu, tak musíme dělat opatření. Pokud někdo chce odvolat armádu a kolaps zdravotnictví, tak prosím, ať si to vezmou na triko,” dodal.

Piráti a STAN couvají od prodloužení nouzového stavu

Domácí

Ochotu za určitých podmínek prodloužení nouzového stavu podpořit, měli zpočátku poslanci Pirátů a Starostů. Ve středu ale oznámili, že Babiš jejím návrhům a požadavkům nevěnoval žádnou pozornost. „S politováním jsem sledoval výsledky schůze vlády, většina našich návrhů ani nepadla,“ řekl v úterý novinářům předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ten také označil Babišova slova za vydírání. "Výkřiky pana premiéra do médií se nenecháme vydírat. Děláme maximum ve prospěch občanů České republiky," uvedl.

„Osobně bych hlasoval pro prodloužení, kdyby vláda řekla, že projedná a brzo v legislativní nouzi schválí pandemický zákon, který umožní návrat do normálu, ale maximálně na týden s tím, že je to opravdu naposledy. Jenže to se nestane,“ řekl Novinkám šéf STAN Vít Rakušan.

Vyjádření premiéra označil za neuvěřitelný výrok a "typický pokus pana premiéra házet selhání" své i vlády na někoho jiného. "Žádný plán, žádná koncepce, zmatené a chaotické kroky této vlády - a jediným receptem je předstírat činnost a čekání na jaro a přirozený ústup viru," uvedl. Jednotkou alibismu by podle něj mohl být "jeden Andrej". "Pokud na něčí hlavu padnou případné oběti, tak je to jen a jedině on a vláda pod jeho vedením," dodal.

Nechceme to pro sebe

Premiér uvedl, že kabinet potřebuje nouzový stav a související nástroje pro zvládání epidemie. „Zítra (ve čtvrtek) měla být vláda o rozpočtu, tu odložíme na pondělí, zítra ráno se musíme domluvit, jak budeme postupovat," uvedl Babiš. Podporu prodloužení nouzového stavu vyloučili dříve komunisté a SPD, ve středu také koalice ODS, lidovců a TOP 09.

Kde je premiér? Opozice tepe Babiše, že je v Srbsku a neřeší nouzový stav

Domácí

Kabinet podle Babiše nežádá nouzový stav pro sebe, ale proto, aby mohl chránit lidi, dělat opatření a nasazovat vojáky na pomoc do nemocnic. Když opozice s vládou jedná, jde jí podle premiéra pouze o publicitu. Po nedělním jednání s předsedy Pirátů a Starostů a nezávislých předal návrhy stran ministrům. „I když jsme některé věci zrealizovali, tak i Piráti to odmítli. Tam jde vždy o zviditelnění, o tu tiskovku po tom jednání. To je tak vše, co opozice sleduje," konstatoval.

„My se vydírat nenecháme”

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v reakci připomněla, že loni v ČR zemřelo o 17 000 lidí více než v roce 2019. "My nejsme ti, kdo má na rukou krev. V září na počátku druhé vlny epidemie chtěl řešit zahrádkářský zákon!" podotkla k Babišovi. Jeho vláda podle ní nechává ekonomicky vykrvácet živnostníky a současně neochránila ani nejzranitelnější skupiny lidí.

Poukázala na to, že Babiš "cynický výrok" pronesl při návštěvě Srbska, což podle ní svědčí nejlépe o tom, jakou skutečnou váhu jednání o nouzovém stavu přikládá. "Jeho výrok není ničím jiným než pokusem vydírat opozici a za rukojmí si bere všechny občany. My se vydírat nenecháme. Základní poučka je: S teroristy se nevyjednává," dodala.

Předseda ODS Petr Fiala sdělil, že do debaty o tom, kolik mrtvých má kdo na svědomí, by se na Babišově místě nepouštěl. "Je to samozřejmě nesmysl. Vládě jsme nabídli jasné řešení, vláda je odmítla a premiér místo jednání posílá vzkazy ze Srbska," uvedl.

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa by se měl Babiš mírnit. "A zeptat se například ministra vnitra, proč ještě vláda neprojednala nový zákon o bezpečnosti, proč ještě ministr obrany nepřipravil opatření po skončení nouzového stavu, proč ještě není nový pandemický plán. Na vydírání KSČM reagovat nebude," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám