Hlavní obsah

Zeman podepsal daňový balíček, odpuštění odvodů pro malé firmy a další zákony

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek podepsal daňový balíček, ke kterému senátoři přilepili příspěvek pro obce ve výši 1200 korun za obyvatele, což podpořila i Sněmovna. Podepsal také odpuštění sociálních odvodů za červen až srpen pro firmy do 50 zaměstnanců a náhradu ve výši zhruba 30,5 miliardy korun pro zdravotnická zařízení za výpadek příjmů kvůli koronaviru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš zeman

Článek

Obce dostanou ze státního rozpočtu jednorázový příspěvek 1200 korun za obyvatele. Jde o kompenzaci za výpadek příjmů související s příspěvky pro osoby samostatně výdělečně činné a společnosti s ručením omezeným (s.r.o.). Takzvaný „kompenzační bonus” má být totiž hrazen z rozpočtového určení daní, tedy i z peněz obcí a krajů.

Každá obec dostane kompenzaci 1200 korun na občana, schválila Sněmovna

Domácí

Kompenzace je součástí daňového balíčku, který má pomoci poplatníkům lépe zvládat dopady epidemie koronaviru. Dostal se tam na návrh Senátu. Vláda původně chtěla pomoci obcím zvláštním zákonem, Senát to svým návrhem urychlil.

Balíček by měl dále například podnikatelům a firmám umožnit uplatnit zpětně daňovou ztrátu do 30 milionů korun. Také snižuje DPH u ubytovacích služeb nebo vstupenek na kulturní a sportovní akce z 15 na 10 procent. Snižuje o čtvrtinu i silniční daň na nákladní vozidla i autobusy nad 3,5 tuny.

DPH na ubytování a kulturu se sníží na 10 procent

Ekonomika

Balíček dále rozšiřuje možnosti obcí osvobodit nemovitosti na svém území od daně nejen při živelních pohromách, ale i při dalších mimořádných událostech, jako jsou pandemie nebo průmyslové havárie.

Odpuštění odvodů 

Zeman dále podepsal novelu, která odpouští sociální odvody za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců. Podmínkou ale je, že nepropustily více než desetinu zaměstnanců ve srovnání s březnem a že mzdy nesnížily o více než deset procent.

Firmám do 50 zaměstnanců odpustí stát sociální odvody, odklepli poslanci

Domácí

Prezident také podepsal novelu z pera ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), díky které mohou dostat zdravotnická zařízení zhruba 30,5 miliardy korun jako náhradu za výpadek příjmů kvůli koronaviru.

Podrobnosti k výplatě peněz stanoví ministerstvo zdravotnictví kompenzační vyhláškou.

Reklama

Výběr článků

Načítám