Hlavní obsah

Každá obec dostane kompenzaci 1200 korun na občana, schválila Sněmovna

• Aktualizováno
Novinky, ren

Poslanci v úterý odpoledne schválili senátní návrh, aby každá obec dostala jako kompenzaci 1200 korun ze státního rozpočtu na občana. Peníze mají být kompenzací za bonus pro OSVČ, který byl hrazen z rozpočtového určení daní, tedy i z peněz obcí a krajů. Pro kraje zatím peníze nejsou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Se stejným návrhem již v minulých dnech přišla i vláda, ale senátní verze z pera senátora ODS Zdeňka Nytry znamená, že by se obcím měly peníze dostat rychleji.

Horní komora navrhla, aby stát vyplatil z rozpočtu obcím příspěvek na obyvatele jako náhradu za výpadek příjmů vyvolaný řešením dopadů epidemie koronaviru. Použití peněz nemá být omezeno konkrétním účelem. Senát svůj návrh vložil do vládního protikrizového daňového balíčku.

Celkem by obce měly dostat 12,8 miliardy korun. Krajům by výpadek měl nahradit státní příspěvek ve výši 12 miliard korun na opravy silnic a další příspěvek na sociální programy, řekla poslancům ministryně financí Alena Schillerová.

Senátoři navrhují stejné kompenzace jako vláda, obce by ale mohly mít peníze dřív

Domácí

V rámci balíčku se dále například snižuje silniční daň nebo daň z přidané hodnoty na ubytování či sportovní a kulturní akce.

Během dne za přijetí senátního návrhu na Malostranském náměstí demonstrovalo až 200 zástupců obcí ze všech krajů a apelovalo na Sněmovnu, by návrh podpořila.

Peníze na kompenzační bonusy pro OSVČ i malá eseróčka nešly totiž pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Tato daň je sdílená s obcemi i kraji, 66 procent zůstává státu, zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům.

Přestože návrh podpořili i komunisté, tak jim vadilo, že peníze dostanou všechny obce, i ty velké. Prosazovali naopak to, aby peníze dostaly primárně menší obce do 3000 tisíc obyvatel.

Ministryně Schillerová zároveň ale varuje před tím, že peníze obce dostanou pouze ve chvíli, kdy bude schválen rozpočet pro rok 2021, který je navržen se schodkem 500 miliard. Pro ten ale zatím vláda dostatečnou podporu nesehnala. Jednat by se o něm mělo na mimořádné schůzi 23. června, teda příští úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám