Hlavní obsah

Zeman: Nevěřím Tálibánu ani nos mezi očima

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman považuje afghánské radikální hnutí Tálibán, které minulý týden převzalo vládu na Afghánistánem, za teroristickou organizaci a očekává z jejich strany útoky, i když hnutí slibuje mír. Nesouhlasí ani s názory, že státy s nimi budou muset diplomaticky jednat.

Foto: CNN Prima News

Miloš Zeman

Článek

„Nevěřím Tálibánu ani nos mezi očima. Je to teroristická diktatura a s teroristy se nevyjednává. S teroristy se bojuje. Až nám Tálibán předvede nějaký další teroristický akt a nemusím předpokládat, že to bude zrovna druhé 11. září, tak k tomuto názoru dojdou i ostatní,” řekl v nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz prezident Miloš Zeman.

Hamáček: Pomáhat musíme v okolí Afghánistánu

Domácí

Kdyby Tálibán byl politickou, nikoliv vojenskou organizací, nebyl by prý tak kritický.

„Kdyby Tálibán byl něco podobného jako třeba Vietkong, tak prosím, ať ovládne Afghánistán a vládne tam. Pokud s tím, což je otázka, obyvatelstvo souhlasí. Tálibán je teroristická organizace a má ve svém programu ovládnutí světa, stejně jako třeba muslimské bratrstvo,” uvedla hlava státu.

Jako hlavního viníka aktuální situace v Afghánistánu prezident vidí Spojené státy americké, které dění spustily svým rozhodnutím stáhnout po dvaceti letech své vojáky ze země. Konrétně to přičítá na vrub exprezidenta Donalda Trumpa a současné hlavy státu Joea Bidena. Zopakoval také, že USA tím ztratilo tvář a prestiž, stejně tak Severoatlantická aliance (NATO).

„Američani odešli z Afghánistánu, tím zrazují nejen Afghánistán, ale také sami sebe a veškeré civilizované země, na které teď může dopadnout teroristický útok organizovaný právě z území Afghánistánu,” míní Zeman.

Odchod amerických a aliančních vojsk z Afghánistánu se dotknul řady civilistů, kteří se kvůli obavám o život snaží rychle opustit zemi přes kábulské letiště. V tlačenicích již několik lidí zemřelo. „Kdybychom nebyli zbabělí, tak by na žádném kábulském letišti žádní civilisté nečekali. Musíte hledat primární příčinu, tou je odsun,” přisadil Zeman.

NATO pak podle něj potřebuje reformu. „NATO je dnes molochem, do kterého lijeme peníze, platíme různým zahraničním zbrojovkám, ale účel jakékoliv vojenské organizace není plněn. Reforma by měla mít tři části,” uvedl prezident.

Zeman: NATO je třeba reformovat

„Tou první by mělo být, že by NATO mělo přestalo být servisní organizací USA, jako je tomu bohužel dnes. A jak se ukázalo na případě Afghánistánu. Potřebujeme kolektivní vedení NATO, jistou rovnoprávnost členských zemí a ne to, že když nějaký prezident zavelí, tak všichni ostatní poslechnout. Dále by si NATO mělo definovat svého nepřítele. Souhlasím s názorem prezidenta Macrona, že Rusko není nepřítel, a že nepřítel je mezinárodní terorismus,” předestřel. 

Reformy by se měla podle Zemana chopit nějaká skupina členských států. Kvůli „neplnění vojenského účelu” organizace by pak mělo podle něj Česko „zbrzdit” příspěvky do NATO.

Kolik Afghánců bude chtít v ČR zůstat, není jasné

Domácí

„Neměli bychom přestat platit úplně, ale zbrzdit to. Organizace, která nebojuje, ztrácí smysl, a proto vznikají pochybnosti i nad jejím financováním. To, že uděláme nějakou humanitární akci, že se pokusíme některé lidi usídlit, to je vše v pořádku. Ale stále se zapomíná na jeden argument, vzpomeňme si na 11. září, Tálibán se od té doby nezměnil. Má obrovské příjmy z prodeje opia, takže jeho útoky budou možná ještě razantnější. Možná bude mít i spojence,” uzavřel Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám