Hlavní obsah

BIS by neměla fízlovat ústavní činitele, naznačuje Zeman možné provinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že chce brzy zveřejnit další výhrady vůči nyní pověřenému řediteli Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi. Naznačil, že se budou týkat odposlechů. BIS uvedla, že vždy postupuje podle zákona, prezidentovo vyjádření nechtěla komentovat.

Foto: CNN Prima News

Miloš Zeman

Článek

„Mám vůči panu Koudelkovi zásadní výhrady a některé z nich jsem dosud veřejně neuváděl. V nejbližších dnech je ale budu publikovat. Naznačím, že Bezpečnostní informační služba by se neměla zabývat některými odposlechy, protože to jí nepřísluší,” prohlásil pro Parlamentní listy prezident.

Na otázku, jestli naznačuje, že služba odposlouchávala na některých státních vysokých postech, odpověděl, že „v podstatě ano”. Podrobněji se k tomu prý chce vyjádřit až v příštích dnech.

Obnoví se teroristické útoky po celém světě, prognózuje Zeman

Domácí

„Důležité je, aby BIS skutečně plnila svoji funkci, jakou má definovanou zákonem, takže například aby odhalovala vážnou ekonomickou kriminalitu, a na druhé straně aby nefízlovala ústavní činitele,” uvedl také s tím, že „toto fízlování může vést i k vydíratelnosti některých činitelů”, mezi něž se nepočítá.

Koudelkovi skončil pětiletý mandát řádného ředitele BIS v polovině srpna. Jeho setrvání v čele civilní kontrarozvědky se stalo v posledních týdnech jedním z hlavních politických témat. Menšinová vláda ANO a ČSSD nakonec Koudelku řízením služby pověřila do jmenování řádného ředitele, což ponechala na novém kabinetu po volbách.

Zeman vůči BIS a jejímu šéfovi, kterého přes návrhy kabinetu opakovaně odmítá jmenovat generálem, vystupuje dlouhodobě kriticky.

„Ať si vláda vybere kohokoli kromě pana Koudelky,” uvedl prezident. Dodal, že si dokáže představit určitá jména, která by se hodila na post šéfa služby. „Nebylo by zdvořilé vůči nositelům těchto jmen je veřejně uvádět,” zdůraznil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka

Mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha pro ČTK uvedl, že vyjádření prezidenta nebude BIS nijak komentovat. „Obecně lze pouze konstatovat, že BIS vždy postupuje striktně podle zákona. Veškeré použití zpravodajské techniky podléhá souhlasu předsedy senátu Vrchního soudu v Praze,” doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám