Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ať žije Miloš Zeman! Je ale tak dobrý jako Hujer?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento článek obsahuje jedno tvrzení a jednu otázku. Tvrzení je: Ať žije Miloš Zeman! Na následujících řádcích se budu snažit vysvětlit, proč je současný prezident České republiky hoden takového zvolání. Otázka pak zní: Je ale tak dobrý jako Hujer? Pokusím se zdůvodnit oprávněnost takové otázky a naznačím, co si myslím o vhodné odpovědi. Usaďte se pohodlně, pohádka začíná!

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Velebím Miloše Zemana zvoláním „Ať žije!“ z důvodu jeho neobyčejné poctivosti a pravdomluvnosti. Pro názornost ho porovnám s jiným vysokým ústavním činitelem současné doby, premiérem Andrejem Babišem. Dokonce při povrchním hledání najdeme v dlouhé řadě Babišových výroků zjevné kontroverze. Jako jeden příklad z mnoha uvedu záležitost z počátků Babišova působení ve veřejné sféře. Zahájil ho opakovaným tvrzením, že do politiky nepůjde. Že premiérem být nechce. Že do Poslanecké sněmovny kandidovat nebude. Atd. Pak pověst muže, v jehož slovu je tolik pravdy, kolik je masa v kosteleckých uzeninách, pravidelně potvrzoval.

Miloš Zeman je však jiná třída! Zasvěcení o něm věděli ještě před tím, než kandidoval na Hrad, že je prokremelský a propekingský, a on nikdy, opakuji nikdy, své přátele v tomto směru nezklamal! Ostatně ho ocenil Putinův dvorní novinář zcela veřejně, že je to „náš člověk v Praze“.

Nejnovější Zemanova vyjádření o tom, že NATO ztratilo smysl své existence, protože odešlo z Afghánistánu, že Rusko není nepřítelem NATO a že sám Zeman bude chtít zlikvidovat pověřeného ředitele BIS Michala Koudelku, protože Koudelku nemá ráda Moskva, jsou vynikajícím důkazem neochvějné věrnosti českého prezidenta kremelské politické linii. Je to prostě pašák a příklad čestného muže, o kterém by se mělo učit ve škole! Ať žije, ať nám denně ukazuje (to ale nepůjde, je dost intervalový) vzor skálopevnosti a oddanosti těm, kteří jsou nejblíž jeho srdci! Moloděc!

Jenže, přátelé, neosvobozuje nás to od nutnosti prozkoumat, zdali je Zeman tak dobrý jako Hujer. Vždyť právě Hujer je zářícím majákem v té disciplíně, kterou Zeman provozuje vůči Vladimiru Putinovi. Vezměme to takříkajíc konkrétně.

První názorný příklad nás zdánlivě může uchlácholit a přivést k unáhlenému závěru, že Zeman není horší než Hujer. Je snadno představitelné Zemanovo setkání s ruskými zemědělci, kde jim vypráví, že to tady vede a že v dáli brzy vznikne kanál Dunaj–Odra–Labe. Ale již druhý názorný příklad nás staví před náročnou otázku: „Dokáže Zeman stejně neohroženě upozornit Putina na to, že už je čas zaútočit na Ukrajinu?“

Máme, přátelé, o čem přemýšlet. Rezervy tady prostě jsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám