Hlavní obsah

Zeman jmenoval předsedou Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu na Pražském hradě novým předsedou Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho. Ten byl doposud předsedou senátu trestního kolegia soudu.

Záznam: Prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu Nejvyššího souduVideo: ČTK

 
Článek

Zeman uvedl, že vybíral ze čtyř kandidátů a nakonec se rozhodl pro Angyalossyho. Ten podle svých slov hodlá zrychlit rozhodování soudu, k čemuž prezident již tradičně nabádal. Čeká jej rovněž generační obměna soudu.

„Nemám v plánu zásadní změny, považuji za vhodné pokračovat v tom, co začal profesor Šámal,“ uvedl nový předseda s odkazem na svého předchůdce. O rozhodnutí prezidenta se dozvěděl několik dní předem. Osloven by prezidentskou kanceláří. Se Zemanem prý hovořil pouze jednou.

„Jsem v justici 27 let. Vždy jsme věřil, že je justice apolitická,“ uvedl ke kritice ze strany bývalé předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Ta uvedla, že pokud byl jedním z kandidátů Robert Fremr, působí jakákoliv jiná volba jako politizace justice.

Angyalossy dodal, že by rád s kolegy vypracoval manuál, který by stanovil jasné mantinely pro podání žalob v souvislosti s opatřeními proti koronaviru. „Pravděpodobně by to bylo stanovisko Nejvyššího soudu,“ uvedl

Angyalossy je absolventem Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Působil u Okresního soudu v Olomouci a na olomoucké pobočce Krajského soudu v Ostravě. Od roku 2004 působil na Vrchním soudu v Olomouci.

Post předsedy Nejvyššího soudu se uvolnil v únoru poté, co byl Pavel Šámal jmenován soudcem Ústavního soudu. Od té doby vede Nejvyšší soud místopředseda Roman Fiala.

Zeman jmenoval Šámala soudcem Ústavního soudu

Domácí

Prezident byl při výběru nového předsedy limitován pouze tím, že nový předseda musí vzejít ze stávajících soudců Nejvyššího soudu.

Mezi adepty na funkci byl zmiňován Robert Fremr z Mezinárodního trestního soudu, současný místopředseda Fiala, ale i soudci Jiří Pácal nebo František Púry.

Prezident nicméně jméno nového předsedy NS odmítal prozradit. Kvůli netransparentnosti výběru čelil Zeman kritice.

Před Šámalem stála v čele Nejvyššího soudu Iva Brožová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám