Hlavní obsah

Zeman jmenoval Šámala soudcem Ústavního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval Pavla Šámala soudcem Ústavního soudu. Šámal nahradí Jana Musila, který loni rezignoval ze zdravotních důvodů, ÚS je tak opět kompletní.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval Pavla Šámala soudcem Ústavního soudu.

Článek

Zeman po jmenování ocenil, že ÚS konečně po třech letech rozhodl o stížnosti, kterou podal ohledně zákona o střetu zájmů. Vyslovil rovněž „pochybnosti o pracovitosti některých členů ÚS”.

Zeman rovněž zmínil, že se „smířil” s předsedou Ústavního soudu (ÚS) Pavlem Rychetským. Rychetský v minulosti opakovaně kritizoval Zemanovo okolí.

Šéf Nejvyššího soudu vyzval stát, aby odškodnil všechny klienty H-Systemu

Domácí

Po přesunu Šámala mezi ústavní soudce povede Nejvyšší soud, jemuž Šámal doposud předsedal, do jmenování nového předsedy jeho místopředseda Roman Fiala, uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček.

Prezident jmenuje podle zákona šéfa NS na desetileté funkční období z řad jeho soudců. Hrad zatím neupřesnil, kdy Zeman nového předsedu vybere. Když v roce 2015 kvůli důchodovému věku oznámila rezignaci dlouholetá předsedkyně NS Iva Brožová, Zeman jmenoval Šámala dva dny nato.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám