Hlavní obsah

Posune se zavírací doba obchodů i zákaz vycházení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Vláda v pátek odsouhlasila návrh, že se země posune v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého, který znamená mírnější opatření. Nově budou moci mít obchody otevřeno až do 23. hodin, na tuto hodinu se také posune zákaz vycházení. Zvýší se počet lidí, kteří se budou moci scházet, a to na šest osob místo dosavadních dvou. Rozvolnění opatření ve školství se tím ale řídit nebude, nabíhat má postupně.

Brífink po jednání vlády 20.11.2020Video: ČTK

 
Článek

„Od pondělí mohou mít obchody, které budou v provozu, otevřeno do 23. hodin. Na 23. hodinu je prodloužen také zákaz vycházení,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Doposud mohly mít obchody otevřeno do 21:00, od této hodiny platil také zákaz vycházení.

Matky s kočárky nebudou muset mít vozík, děti do šesti let se nebudou počítat do povolené kapacity.

Všechny obchody se otevřou nejdříve 30. listopadu, řekl Blatný

Domácí

Obchody zůstanou ale zavřené v neděli, což chtěl podle svých slov změnit vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) s tím nesouhlasil. „Nechtěli jsme porušovat pravidla PSA,” vysvětlil Havlíček.

Více obchodů neotevře 

Více obchodů se neotevře. Zůstanou otevřené prodejny se základními životními potřebami. Výjimku dostanou obchody se střelivem, které potřebují myslivci při snižování stavu přemnožených divokých prasat. Další obchody se otevřou až bude Česko v tabulce PES na třetím stupni. To by podle ministra Blatného mohlo být 30. listopadu.

Přestaňte diskriminovat české obchodníky proti řetězcům, vyzvala Sněmovna vládu

Domácí

Poslanci ale přitom ve čtvrtek přijali usnesení, ve kterém vyzývali vládu, aby ukončila diskriminaci malých českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům.

Zase bude všechno jinak: Havlíček chce obchody i v neděli a více zákazníků uvnitř

Domácí

Změní se pravidla pro shromáždění, nově se bude moci scházet šest osob, namísto dosavadních dvou. Otevřou se knihovny, které budou moci vydávat knihy přes výdejní okénko.

Dále se změní pravidla i pro trhy. „Na farmářských trzích bude povolen prodej vánočních ozdob,” řekl po jednání kabinetu ministr Havlíček. Zatím měli výjimku jen prodejci potravin či pietního zboží.

K čemu je Blatného PES? Školy budou otevírat podle jiného klíče

Domácí

Od pondělí se mohou konat teoretické i praktické závěrečné testy autoškol, rozhodla vláda. „Výuka bude možná nejdřív o týden později,” řekl také vicepremiér Havlíček.

Mírnější pravidla spojená s přechodem na čtvrtý stupeň rizika protiepidemického systému (PES) ale neplatí pro školy. Rozvolnění opatření ve školství odstartuje postupně. Žáci základních se budou moci vrátit do škol až v pondělí 30. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám