Hlavní obsah

Zájem o náhradní výživné zaostal za očekáváním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet žádostí o náhradní výživné je zatím malý. Za prvních sedm měsíců, co tato možnost je, o ně na úřadech práce požádalo zhruba o dvě třetiny lidí méně, než ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) původně odhadovalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Náhradní výživné je určeno samoživitelkám a samoživitelům, jimž jejich bývalí partneři dlouhodobě neplatí alimenty na potomky. Zavedeno bylo kvůli tomu, aby tyto děti nežily v nedostatku. Poprvé o ně byla možnost požádat v červenci loňského roku.

„Od loňského července do konce ledna jsme přijali 7594 žádostí,“ sdělila Právu Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce, který dávku vyplácí. Ve více než 90 procentech případů podle ní už úřad dávku přiznal, ostatní žádosti procházejí posouzením, případně se čeká na dodání veškerých podkladů nutných pro přiznání dávky.

V průměru 1726 Kč

V drtivé většině případů (86,2 procenta) o peníze požádaly ženy samoživitelky. Průměrná výše vyplácené dávky je 1726 korun. Počet žadatelů přitom zaostává za původními očekáváními.

Na školu si mnozí samoživitelé půjčují

Domácí

Podle důvodové zprávy k zákonu, který dávku zavedl, MPSV předpokládalo, že jich bude zhruba 24 tisíc ročně. Nyní tak ministerstvo ve státním rozpočtu upravilo sumu, která byla na výplatu výživného určena.

„Už v loňském roce bylo na náhradní výživné vyčleněno více prostředků, než o kolik samoživitelé požádali. Takže jsem narovnal původní odhady s realitou,“ komentoval před týdnem v rozhovoru pro Právo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

A důvod, proč se odhady o počtech žadatelů nenaplnily? „Samoživitelky, které o tom věděly, si o dávku zažádaly,“ shrnula své zkušenosti ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.

Samoživitelka neotálela, s alimenty jí pomohl stát

Domácí

Možnou příčinou by tak podle ní mohlo být například to, že podmínkou pro udělení dávky je, že samoživitelé a samoživitelky dlužné výživné vymáhají v exekučním řízení nebo v řízení o soudním výkonu rozhodnutí. Ale toto rozhodnutí doposud mnozí svobodní rodiče nemají, protože pochybovali o tom, že z expartnerů či expartnerek v exekuci něco dostanou.

Podle Dagmar Vogtové z Asociace neúplných rodin, která v rámci projektu Vaše výživné pomáhá rodičům vymáhat alimenty, je příčin několik.

Nevědí o tom

Jednak nebylo jasné, jak ministerstvo ve svých odhadech k počtu 24 tisíc žadatelů ročně došlo. Že nejsou k dispozici odpovídající data, koneckonců přiznával v důvodové zprávě i úřad.

Druhým aspektem pak podle ní je to, že řada rodičů o té dávce ani neví. „Nevědí, že existuje, pokud nejsou třeba evidováni na Úřadu práce. Nemají se o tom jak dozvědět,“ řekla Vogtová.

Otec zaplatil výživné do posledního centu. Matku ani dceru tím nepotěšil

Koktejl

Třetím důvodem je pak to, že samoživitelé a samoživitelky často pobírají jiné sociální dávky, a kdyby dostali náhradní výživné od státu, započítalo by se jim do příjmů a ty další sociální dávky by jim klesly nebo by o ně přišli úplně. „Takže se jim to nevyplatí,“ dodala Vogtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám