Hlavní obsah

Na školu si mnozí samoživitelé půjčují

Jan Menšík, Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze začátku nového školního roku bývá samoživitelka Martina nervózní už od jara. Sama vychovává dvě děti, obě chodí na první stupeň základní školy a od bývalého partnera se nemůže domoci alimentů. Peníze tak shání, kde se dá, a s nástupem dětí do školy výdaje citelně stoupají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po tom, co nějak vyřeším letní prázdniny, je tu další výdaj. Ten, co se bohužel nedá úplně obejít,“ řekla Martina. „Kvůli covidu jsem přišla o brigádu, a tak šetřím, kde se dá. Letos jsem si na školní pomůcky a alespoň jeden kroužek půjčila peníze od rodičů. Nejzazší možností je půjčka od banky,“ dodala.

Spousta rodičů vůbec neví, na jakou pomoc od státu mají nárok
Dagmar Vogtová, Vaše výživné

V podobné situaci, jako je Martina, se v září ocitá mnoho dalších samoživitelek a samoživitelů. Podle průzkumu, který provedl program Vaše výživné, provozovaný Asociací neúplných rodin, se více než 65 procent rodičů samoživitelů nestihlo na nový školní rok připravit.

Až 15 procent z nich si na toto náročné období muselo peníze vypůjčit. Pouze 27 procent uvedlo, že stihli na nový školní rok dětem našetřit, 21 procent nezbytné školní pomůcky shánělo z druhé ruky. Průzkumu se zúčastnilo celkem 500 rodičů samoživitelů. Náklady na školáky jsou rok od roku vyšší.

Samoživitelka neotálela, s alimenty jí pomohl stát

Domácí

Z průzkumu společnosti Provident Financial vyplývá, že výdaje za školní pomůcky a další nezbytnou výbavu jen na začátku školního roku činí v průměru 3000 korun za dítě. To však není finální částka. Je k tomu třeba připočítat také výdaje za školní obědy, mimoškolní kroužky a podobně. Kroužky jsou navíc pro samoživitele velmi náročné i časově, a to zvlášť když potřebují vydělávat.

Právě tyhle mimoškolní aktivity jsou první, co většina samoživitelů svým dětem z finančních důvodů odepře, což v průzkumu uvedlo 55 procent rodičů. To potvrzuje i Tereza, která se sama stará o sedmiletou dceru.

„Ráda bych, aby měla dcera nějakou aktivitu, ale vzhledem k tomu, že mám práci a dvě brigády, neměla bych čas ji na kroužek vodit nebo ji vyzvedávat. Snad až bude o trochu starší,“ řekla Tereza. Dvanáct procent samoživitelů ovšem nemůže kvůli nedostatku peněz dětem dopřát ani školní obědy.

Výpočet alimentů se má změnit

Domácí

Pomocnou ruku a možnosti, jak děti mimo školu zabavit, dnes nabízejí některé neziskové organizace. Na ně se obrátila podle průzkumu pětina rodičů.

Rodiče se ostýchají

Podle Dagmar Vogtové, ředitelky programu Vaše výživné, by se rodiče samoživitelé neměli stydět požádat o finanční výpomoc stát. „Vzdělání a nabyté dovednosti ze zájmových kroužků jsou pro budoucnost dítěte klíčové. Právě s pokrytím nákladů na vzdělání nebo zájmovou činnost může rodičům pomoci úřad práce. Dávka mimořádné okamžité pomoci na náklady související se vzděláním nebo zájmovou činností je namířena na nízkopříjmové rodiny,“ uvedla Vogtová.

Rodiče by se podle ní měli informovat ve své pobočce úřadu práce. „Spousta rodičů se ostýchá o nějakou dávku požádat nebo vůbec neví, na jakou pomoc od státu by měli nárok,“ dodala.

Místo placení výživného utrácel v sexshopu, soudkyně pochopení nenašla

Koktejl

Od 1. července mohou samoživitelé, kterým se nedaří vymáhat alimenty, zažádat o náhradní výživné. Podmínkou je, že s expartnerem zahájí soudní nebo exekuční řízení. Od státu mohou dostávat maximálně tři tisíce měsíčně po dobu dvou let, peníze by měl stát po dlužnících vymáhat.

Podle Vogtové o této možnosti řada lidí stále ještě neví. Zdůraznila, že na náhradní výživné má právo každý rodič, kterému není hrazeno výživné na základě pravomocného rozsudku.

„Současně však musí doložit, že zahájil soudní výkon rozhodnutí nebo exekuci pro dluh na výživném. Rodiče mohou exekuci podat sami nebo se mohou na nás obrátit a my s nimi nezávazně projdeme jejich situaci a se zahájením exekuce jim bezplatně pomůžeme,“ řekla Právu.

Samoživitelům doporučila, aby se vedle státu obrátili i na neziskovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám