Hlavní obsah

Samoživitelka neotálela, s alimenty jí pomohl stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alena, matka dvou dětí, je jednou z prvních samoživitelek, která si podala žádost o náhradní výživné od státu a uspěla. Hlavně díky tomu, že neotálela a s bývalým manželem, neplatičem alimentů, včas zahájila exekuční řízení.

Foto: DPA Julian Stratenschulte

Ilustrační foto

Článek

Zákon o náhradním výživném platí od července a úřady práce zatím novou sociální dávku, která pomůže především samoživitelkám v nouzi, přiznaly zhruba polovině z více než 1800 žádostí.

„Jsem sama na výchovu dvou dětí. Snažím se pracovat, věnovat se dětem a dát jim maximum všeho, co by si přály. Ale upřímně, ne vždy je to jednoduché,“ svěřila se Právu Alena. Vedle hlavního pracovního poměru musí mít ještě dvě brigády a dělá vše, aby se její děti necítily znevýhodněné.

Neplatiče alimentů zastoupí stát, pak to bude vymáhat, schválili poslanci

Domácí

„Situace, do níž nás dostal můj bývalý manžel, není snadná. Ale já byla vždy bojovník. Možná proto jsem začala řešit neplacení alimentů včas,“ řekla. Znamená to, že se jí povedlo včas zahájit exekuční řízení, což je nutnou podmínkou k tomu, aby náhradní výživné od státu dostala. Kromě exekucí se alimenty mohou vymáhat i soudně, zálohované výživné bude pak po neplatičích vymáhat stát.

„Už po třech měsících, kdy jsem ze slíbených a soudem vyměřených peněz neviděla ani korunu, jsem podala žádost na exekuci. Náhradní výživné vnímám pozitivně a velmi mi to pomohlo,“ řekla Alena.

O nutnosti zahájení exekuce se často neví

Že o této podmínce samoživitelky často nevědí, potvrzuje i ředitelka programu Vaše výživné Dagmar Vogtová. „Mnoho lidí, kteří se na nás obracejí, abychom jim s vymáháním výživného pomohli, o tom vůbec neví, a pak jsou překvapeni,“ řekla Právu.

„Základní výhoda Aleny byla v tom, že už měla exekuci zahájenou, proto první peníze dostala už v červenci. Tento proces trvá i dva měsíce, musí se čekat na vyrozumění,“ dodala pro Právo.

Matce čtyř dětí hrozí ztráta domova

Domácí

Samoživitelky i samoživitelé (mužů je zhruba 14 procent z celkového počtu žadatelů) by podle Vogtové měli začít situaci řešit hlavně včas.

„Samozřejmě je nejlepší, pokud se rodiče například v případě výpadku příjmu povinného rodiče dohodnou, ale pokud není dohoda možná, pak je třeba situaci řešit soudním výkonem rozhodnutí srážky ze mzdy, exekucí přes exekutorský úřad nebo trestním oznámením,“ řekla. Povinnost výživného musí být stanovena pravomocným rozsudkem, jeho maximální výše, kterou může stát doplácet, je 3000 korun měsíčně po dobu dvou let.

Toto ustanovení ale Vogtové přijde jako sporné. „V porovnáním s tím, že dítě může být nezaopatřené do 26 let, pokud studuje, jsou dva roky výplaty náhradního výživného z dlouhodobého hlediska drobným navýšením rozpočtu,“ uvedla.

Matek, které neplatí výživné, je stále víc

Krimi

Stát by podle ní měl hledat prostředky, kterými by neplatiče výživného donutil hradit. „Domnívám se, že odebírání licencí všeho druhu není ta správná cesta, protože ze zkušeností víme, že odebráním řidičských průkazů se platební morálka povinných nijak nezvýšila,“ uvedla ředitelka programu Vaše výživné.

Jak je to s náhradním výživným
Náhradní výživné se podle MPSV může týkat zhruba 24 tisíc dětí. Podle Aliance neúplných rodin dluží na alimentech kolem 120 tisíc lidí.
Neplnění vyživovací povinnosti je trestný čin, může být potrestán i vězením. Podle zákona lze vymáhat výživné hned od vzniku dluhu, a to jak soudně, tak exekučně.
Doporučuje se ale začít dlužné alimenty vymáhat až po dvou měsících neplacení. Exekuce na výživné je přednostní pohledávka, má tedy před ostatními exekucemi vždy přednost.
U dítěte končí vyživovací povinnost do té doby, co dostuduje, případně do 26 let věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám