Hlavní obsah

Záchranáři dosáhli navýšení covidových odměn. Dostanou 120 tisíc

Pracovníci zdravotnických záchranných služeb dostanou za uplynulé měsíce vyšší odměnu, a to 120 tisíc korun. Někdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jim navrhoval jen 75 tisíc. Novinkám to sdělila předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Foto: ZZS Praha

Zdravotníci ze speciální odběrové sanitky nosí kromě respirátoru a celotělového obleku i štít a dvoje rukavice.

Článek

Podle Žitníkové má nyní na stole kompenzační vyhlášku Legislativní rada vlády. Ve Sbírce zákonů by pak měla vyjít do konce dubna. Pokud vše půjde dobře, tak by záchranáři mohli odměnu dostat v červnu, tedy s květnovou výplatou.

U pacientů s covidem jsou často první. Přesto záchranáři odměny zatím nedostanou

Domácí

„Do konce května to zdravotní pojišťovny vyplatí. Pokud vše půjde podle plánu a dopadne to dobře, mohlo by se to zprocesovat už v odměnách za květen, tedy by to záchranářům mohlo dorazit v červnu,” odhadla Žitníková. Podle ní s navýšením odměn pro záchranáře z původně zvažovaných 75 tisíc korun, které prosazoval exministr Blatný, o dalších 45 tisíc souhlasí jak současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), tak premiér Andrej Babiš (ANO).

Navýšení odměn potvrdila Novinkám i mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. „Ano, je to tak," reagovala na dotaz. Podle ní by k vyplácení odměny mělo docházet ve stejném termínu, jako tomu bylo minulý rok, tedy od května. Záchranáři tak dostanou stejnou odměnu jako vloni na jaře.

Navýšení odměn bránil Blatný

Záchranáři jsou u covidových pacientů často jako první, u poloviny z nich pak nevědí, zda onemocnění mají. V dobách, kdy nemocnice byly přeplněné a již nemohly přijímat další pacienty, pomáhali taktéž s převozy pacientů s koronavirem mezi přetíženými nemocnicemi i mezi kraji. I proto dlouhodobě jejich odbory volaly po navýšení odměn.

„Pan ministr Blatný měl odlišný názor, neakceptoval naši připomínku, že záchranáři nemají žádný další příplatek. Navrhoval jim ten zvláštní příplatek určit až další vyhláškou. To podle nás bylo nepřijatelné, protože záchranáři v období od října pracují nadstandardně, covidových pacientů bylo hodně,” vysvětlila Žitníková.

Hamáček chce odměny pro policisty i hasiče

Domácí

„Myslíme si, že si tu navýšenou odměnu jednoznačně zaslouží jako kompenzaci toho chybějícího zvláštního příplatku,” doplnila šéfka odborů.

Reklama

Související články

Hamáček chce odměny pro policisty i hasiče

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhne na vládě jednorázové odměny ve výši dvaceti tisíc korun pro policisty, hasiče, celníky i vojáky. „Poděkování musíme...

Výběr článků

Načítám