Hlavní obsah

Hamáček chce odměny pro policisty i hasiče

– Praha • Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhne na vládě jednorázové odměny ve výši dvaceti tisíc korun pro policisty, hasiče, celníky i vojáky. „Poděkování musíme vyjádřit jinak než verbálně,“ uvedl ve středu.

Hamáček navrhne odměny pro příslušníky IZSVideo: ČTK

 
Článek

„Příslušníci integrovaného záchranného systému pracují v krizovém stavu bez nároku na náhradní volno a navíc musí 150 hodin odsloužit bezplatně,“ zdůvodnil návrh ministr.

U pacientů s covidem jsou často první. Přesto záchranáři odměny zatím nedostanou

Domácí

Podle něj navíc například policisté čelí stejnému riziku nákazy koronavirem jako zdravotníci. „Na vládě navrhnu, aby policisté, hasiči, celníci a vojáci dostali průměrně 20 tisíc korun,“ řekl.

Záznam: TK po jednání krizového štábu 31. 3. 2021Video: ČTK

„Beru to jako minimální poděkování. Služba jednoduchá není,“ dodal.

Jdeme správným směrem

Epidemiologická situace se podle Hamáčka v posledních dnech zlepšuje. „Čísla klesají již několik dnů v řadě. Ukazuje se, že opatření zabírají. Máme šanci snížit zátěž na naše zdravotnictví. Celé to jde správným směrem,” řekl. Za úterý přibylo 8568 potvrzených případů, což je o zhruba 2400 méně než za stejný den minulého týdne.

Vysoký je ale stále ještě počet hospitalizovaných, v nemocnicích leží 7580 lidí s koronavirem. K rozvolnění tak dojde nejprve po Velikonocích. „To bude možné situaci vyhodnotit a dát občanům jasnější představu o tom, jak by se v případě poklesu mohla opatření uvolňovat. Prioritou je návrat žáků do škol,” sdělil ministr.

Megafon a majáky. Policisté se strážníky vyklidili pražskou náplavku

Krimi

Situace se začala zlepšovat poté, co vláda zavedla v zemi na začátku března tvrdý lockdown. V Česku je omezené například cestování mezi okresy, platí přísný zákaz nočního vycházení a zavřené jsou restaurace i většina obchodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám