Hlavní obsah

Zábran proti turistům v Krkonoších od soboty přibude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonošský národní park (KRNAP) od soboty rozšíří zábrany, které již před měsícem instaloval na vrcholu Sněžky a u Slezského domu. Sítě zabraňují turistům šlapat na místa mimo vymezené chodníky. Podle mluvčího KRNAP Radka Drahného zažívají hory letos enormní nápor turistů a lidé se přesunují do míst, kde zábrany nejsou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Instalace sítí proti turistům

Článek

„Situace na Sněžce a v jejím blízkém okolí se výrazně zlepšila. Přestože opatření, která jsme letos zavedli, fungují, musíme je dál rozšířit. Lidí je tolik, že hledají další místa, kam vstoupit,” řekl Drahný.

Na východním úbočí Sněžky, kde sítě nyní končí, je asi 50 metrů dlouhý nechráněný úsek. Dalším místem na Sněžce, kde zábrana přibude, je zatáčka pod vrcholem na české straně hory, kde si lidé zkracují cestu volným terénem.

Paradox zábrany

„Někteří lidé mají pocit, že v okamžiku, kdy skončí zábrana, si mohou dovolit úplně všechno. Nedochází jim, že jsou v klidovém území, kde nesmí vstupovat do volného terénu,” řekl Drahný.

Celý prostor musíme oplotit, aby se lidé drželi tam, kde mají
mluvčí KRNAP Radek Drahný

Instalování dalších zábran je reakcí parku na dlouhodobé nerespektování zákazu vstupu lidí na cenné alpínské trávníky a skály a na zvyšující se návštěvnost nejvyšší české hory. Vrchol Sněžky patří k tomu nejcennějšímu, co příroda v Krkonoších nabízí.

KRNAP oplotil vrchol Sněžky. Lidé ničili unikátní přírodu, hájí krok

Domácí

V Obřím sedle přibude asi 300 metrů sítě. „Tam, kam jsme ji dali, to zafungovalo. Lidé se ale přesunuli do trojúhelníků mezi cestou z Obřího dolu a dlážděnou cestou na Sněžku. Je to alpínský trávník a hnízdiště vzácných druhů ptáků. Celý prostor musíme oplotit, aby se lidé drželi tam, kde mají,” řekl Drahný.

Síť se na zimu bude sbalovat, když je sníh, poničení přírody nehrozí. Nejde o jediné opatření na ochranu tamní přírody. „V okamžiku, kdy někdo zákazy vstupu nebude respektovat, budeme rozdávat pokuty. Od prevence přecházíme k represi. Dosud jsme přestupky řešili domluvou, nyní už není důvod tolerovat porušování zákazu vstupu do volného terénu v klidovém území,” řekl Drahný. Na místě mohou neukáznění návštěvníci hor dostat pokutu až 10 000 korun.

Tatry jsou přelidněné. Výstup na Rysy brzdila enormně dlouhá fronta

Cestování

Průměrná denní návštěvnost vrcholu Sněžky dosahuje 5000 lidí, hlavně o víkendech, když je pěkně, až dvojnásobek. Ministerstvo životního prostředí pověřilo Správu KRNAP, aby vytvořila mechanismus, jak situaci na Sněžce zklidnit. Jednou z možností by mohlo být zavedení časových bezplatných vstupenek na vrchol.

„Na mechanismu a systému, jak by to mohlo fungovat, pracujeme. Je to na samém počátku, na podrobnosti je brzy. Tento způsob regulace by se mohl stát pilotním projektem pro podobně přetížené chráněné lokality v ČR,” řekl ČTK Drahný.

KRNAP patří mezi turisticky nejzatíženější národní parky v Evropě a jeho návštěvnost stále roste. Například v roce 2018 park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí, kteří tam dohromady strávili 11,8 milionu dní.

Fronty na lanovku na Sněžku v létě nezmizí

Cestování

V KRNAP 1. července začalo platit vymezení nových zón ochrany přírody, člení území NP do čtyř zón ochrany přírody namísto tří. V Krkonoších byla také vyhlášena tři klidová území, kde mohou turisté chodit jen po značených trasách.

Klidových území je navrženo osm, ale zatím byla vyhlášena tři, a to dvě největší v hřebenových partiích Krkonoš a jedna na vrcholu Světlé a Černé hory.

Reklama

Výběr článků

Načítám