Hlavní obsah

KRNAP oplotil vrchol Sněžky. Lidé ničili unikátní přírodu, hájí krok

Právo, Vladislav Prouza
Sněžka
Aktualizováno

Oplůtkem, používaným zemědělci na dočasných pastvinách pro dobytek, obehnali ve středu krkonošští ochranáři vrchol 1 603 metry vysoké Sněžky. Zábranami chce česká a polská Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ztížit turistům průnik do přísně chráněných míst střechy Čech.

Foto: David Taneček, ČTK

Sítě jsou reakcí na nerespektování zákazu vstupu lidí na cenné alpínské trávníky a skály.

Článek

„Vytvořili jsme dočasné technické opatření před finálním řešením, které by mělo být realizováno příští rok v podobě nových sloupků a řetězů. Dnešní zábrany tzv. ovčí sítě mají ubránit místa unikátního biotopu před pošlapáním neukázněnými turisty,“ přiblížil ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Ochranáři zadrátovali ohrožené lokality vrcholu nejvyšší české hory a okolí Slezského domu 350 metry ovčího plotu nataženého na stávající sloupy s řetězy, které nebyl problém překonat. Radikální řešení představuje reakci ochranářů na stále vyšší počet lidí, jichž na Sněžku leckdy během dne zavítá až deset tisíc.

„Velmi často se stává, že turisté nerespektují cedule se zákazem vstupu a pronikají do míst, kde poškozují unikátní rostlinné druhy, které rostou pouze na Sněžce. Jde především o pampelišku krkonošskou nebo rozrazil chudobkovitý,“ doplnil Böhnisch.

Česká příroda přetéká turisty. Davy by se měly usměrnit

Cestování

Ochranu ohrožených vrcholových enkláv zajistí spolu s improvizovanými oplůtky o letních prázdninách především dobrovolní strážci. „Jeden profesionální strážce se stará o tři a půl tisíce hektarů národního parku. Nemohou být tedy všude zejména na Sněžce. Proto je na letní sezonu posílíme o lesníky a pracovníky ochrany přírody,“ podotkl Böhnisch.

Ochranáři zároveň vážně uvažují o regulaci návštěvnosti vrcholu Sněžky, který unese odhadem okolo dvou tisíc lidí denně. Poláci chtějí podle tamního ředitele KRNAP Andrzeje Raja regulovat turisty už příští rok pomocí tzv. semaforu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Instalace oplocení

„Chceme prostřednictvím strážců na výstupových bodech zajistit, aby Sněžku denně navštívily maximálně dva až tři tisíce lidí. Nyní jde běžně o sedm tisíc a toto číslo stále roste. Jenom lanovka z Karpacze, odkud chodí nejvíce turistů, má letní kapacitu 600 pasažérů za hodinu a lanovka z Pece 240. Nepůjde ale o žádnou fyzickou bariéru návštěvy Sněžky, nýbrž především o informaci,“ upřesnil Raj.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Poštovna na Sněžce

Podobně by podle Böhnische mohla postupovat česká strana. „Bez spolupráce obou národních parků to nemá valný smysl,“ shodli se Böhnisch s Rajem.

Vandalové vytvořili na vrcholu Sněžky mandalu

Domácí

„Regulaci na české straně do jisté míry zajišťuje omezená přepravní kapacita lanovky, která by jinak mohla přepravit mnohem více lidí. Poláci to mají složitější,“ podotkl Böhnisch.

Ochranáři zároveň ve středu osadili vrchol Sněžky novými lavičkami a další turistickou infrastrukturou.

Návštěvníci zaplavili Krkonoše, u lanovky na Sněžku se čekalo hodinu

Domácí

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byl na Sněžce plot?
Ano
74,4 %
Ne
25,6 %
Celkem hlasovalo 6788 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám