Hlavní obsah

Fronty na lanovku na Sněžku v létě nezmizí

Právo, Vladislav Prouza

Turisté letos čekají na lanovku, která je vyveze na Sněžku, kratší dobu než kdykoliv v minulosti. V letní sezoně se přesto musí obrnit trpělivostí, důvodem je ochranáři omezená kapacita možná nejnavštěvovanější kabinové lanové dráhy Česka.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé berou Sněžku útokemVideo: Novinky

 
Článek

„Bereme to jako nutné zlo. Pěšky se nám s dětmi nechce a stanout na nejvyšším bodě Česka je věc určité prestiže,“ okomentovala přešlapování v parném slunci před dolní stanicí rodinka z Moravy.

„Pasažérů je letos méně než kdykoliv v minulosti. Mám to podložené vlastním měřením v čase návštěvnických špiček. Fronty nejsou větší než dříve, naprosto normální, časově naopak kratší než v loni. Turisté doposud na lanovku nejdéle čekali dvě hodiny. Maximálně šlo o tři hodiny, což jsme naměřili před třemi lety,“ řekl Právu šéf společnosti Lanová dráha Sněžka Jiří Martinec. Jak říká, nezaznamenal, že by si některý z pasažérů na čekací dobu u lanovky stěžoval.

KRNAP oplotil vrchol Sněžky. Lidé ničili unikátní přírodu, hájí krok

Domácí

Méně návštěvníků dokládá i letošní nemalý propad tržeb. Majitel lanové dráhy na nejvyšší českou horu, město Pec pod Sněžkou, oproti minulému roku měsíčně přichází o zhruba dva miliony korun. „Zatím jsme se v tržbách nedostali na loňský ani předloňský rok,“ tvrdí Martinec.

Limity dali záchranáři

Možnost zkrátit čekací dobu u lanovky nelze. Limity nadiktované ochranáři umožňují přepravit na střechu Čech 2250 lidí denně. Lanovka přitom konstrukčně umožňuje vyvézt okolo čtyř set pasažérů za hodinu, což by čekací dobu zkrátilo skoro o polovinu.

Vrchol Sněžky, kde se leckdy denně vystřídá téměř deset tisíc turistů, už však větší zátěž neunese. „Rozhodně neuvažujeme o tom, že bychom stanovenou kapacitu lanovky měnili,“ prohlásil před časem náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jakub Kašpar, podle něhož mohou fyzicky zdatnější turisté vyrazit na Sněžku po svých. „Udělají něco pro svoje zdraví a pasažérů ve frontě na lanovku výrazně ubude,“ podotkl.

Benátské gondoly snižují kapacitu. Přetěžují je nadměrně vážící turisté

Cestování

Lanovkáři mohou spíše než zvýšení současné kapacity pecké lanovky v budoucnu čekat spíše pravý opak. Ochranáři z obou částí národního parku hledají způsoby, jak lidmi přetížené hoře odlehčit. Ideální stav vidí v počtu okolo tří tisíc lidí na vrcholu denně. Poláci vážně uvažují o tzv. semaforu na přístupových cestách na vrchol.

„Chceme zajistit, aby Sněžku denně navštívily maximálně dva až tři tisíce lidí. Bez vzájemné spolupráce to ale nepůjde,“ shodli se ředitelé české a polské Správy KRNAP Robin Böhnisch a Andrzej Raj.

Tatry jsou přelidněné. Výstup na Rysy brzdila enormně dlouhá fronta

Cestování

Snaha ochránit biologicky cenné partie před devastací vyvrcholila v červnu obehnáním vrcholu Sněžky oplůtkem pro dobytek. Zábrany v podobě tzv. ovčí sítě doplnily řetězy, jimiž turisté snadno prolézali a ničili jedinečnou, celosvětově ojedinělou arkto-alpinskou tundru. Oplůtek, který vyrostl také na úpatí Sněžky v okolí bývalé Obří boudy, je podle ochranářů dočasným řešením bezvýchodné situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám