Hlavní obsah

Záběry z centra Prahy. Česko oslavilo dalšího pandemického silvestra

Aktualizováno

Česká republika se stejně jako zbytek světa se v pátek loučila s uplynulým rokem. Pražské Václavské náměstí je tradičním místem, kde se lidé rok co rok setkávají k hromadným oslavám, ty však v posledních dvou letech poznamenala pandemie koronaviru. Pro ty, kdo by chtěli vědět, jak to v centru metropole letos vypadá, Novinky nabízejí záběry pořízené ze střechy domu u náměstí.

Záznam: Konec roku na Václavském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Silvestrovské oslavy byly podle policie, hasičů a záchranářů v poklidu. V centru metropole se pohybovali především cizinci. V Praze by jich mělo podle odhadu městské firmy Prague City Tourism (PCT) být kolem 60 tisíc, což je podstatně méně než před pandemií.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V centrui Prahy slavili především cizinci.

Poprvé po 16 letech nebyl na Václavské náměstí přistaven modul pro hromadná neštěstí Golem, náhradou za něj je stan, kde budou dvě posádky a další dvě posádky budou na Staroměstském náměstí. Na bezpečnost dohlížely stovky policistů. Zapojen byl také antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky. Policii pomáhali strážníci městské policie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Budova Národního muzea na Václavském náměstí v centru Prahy

Hasiči řešili 42 požárů kvůli pyrotechnice, které zasáhly jen křoviny, odpad nebo popelnice. Záchranáři k 01.00 vyjížděli ke 14 případům souvisejícím se silvestrovskými oslavami.

Mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová uvedla, že policisté zatím řešili hlavně používání pyrotechniky na místech, kde je to zakázáno, a vyjížděli k úrazu pyrotechnikou v Řeporyjích.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Stanoviště záchranářů na Václavském náměstí v Praze

Pandemie poznamenala oslavy nejen v Česku. Podobně jako v Praze neodpalovali letos ohňostroje například v Berlíně, Mnichově, Barceloně, Paříži či Římě.

V hlavním městě se nebude konat ani videomapping na oslavu nového roku, tedy promítání na budovy, který Praha pořádala poprvé 1. ledna 2020 místo ohňo­stroje.

Živě: Oslavy příchodu roku 2022Video: AP/Reuters

Ohňostroje letos budou chybět i v Ostravě, Plzni, Mladé Boleslavi či Olomouci. V Brně jej nepořádají už od roku 2016. Na světelnou show se naopak mohou těšit v Ústí nad Labem nebo Třebíči.

Hospody v omezeném režimu

Pro hospody, bary a restaurace platí aktuální vládní nařízení, která omezují počet návštěvníků na 50, všichni přítomní navíc musí být po druhé dávce očkování proti covidu nebo toto onemocnění v posledních 180 dnech prodělali a prokážou se QR kódem ověřeným aplikací čTečka. PCR testy nestačí. Lidé navíc musí sedět u stolu maximálně ve čtyřech.

Sbohem 2021! První ohňostroje už ve světě ozářily oblohu

Koktejl

Řada podniků napříč Českou republikou se rozhodla kvůli vládním nařízením otevírací dobu výrazně zkrátit, případně na Silvestra vůbec neotevírat.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme dělat nic napůl. To prostě nemá smysl. Je lepší mít zavřeno a doufat, že v příštím roce už konečně začneme žít,“ řekl Právu provozovatel brněnského klubu Šelepka Raed Kahwaji.

Anketa

Jak trávíte Silvestra?
Máme jen komorní oslavu
36 %
Máme velkolepý večírek
5,2 %
Vyrážíme do ulic
2,1 %
Jsem v práci
4,5 %
Silvestra neslavím
52,2 %
Celkem hlasovalo 25798 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám