Hlavní obsah

Sbohem 2021! První ohňostroje už ve světě ozářily oblohu

Aktualizováno

I když v to mnozí doufali, na mnoha místech po celé planetě neproběhnou oslavy příchodu nového roku bez omezení, které zavinila koronavirová pandemie. Řada měst zrušila mohutné oslavy nebo je alespoň částečně omezila. Na některých místech však oslavy proběhnou a na programu jsou i velkolepé ohňostroje.

Živě: Oslavy příchodu roku 2022Video: AP/Reuters

 
Článek

Příchod nového roku mezi prvními tradičně oslavili už v jedenáct hodin dopoledne středoevropského času obyvatelé ostrovů Samoa, Tonga či Kiribati. O hodinu později pak půlnoc odbila na Novém Zélandu.

V Austrálii bývají obvykle ohňostroje dva. Ten první je určen pro rodiny s dětmi a začal tři hodiny před půlnocí (v 11 hodin našeho času). Druhý potvrdil, že se Sydney může pochlubit jedním z nejokázalejších ohňostrojů na světě.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Ohňostroj, kterým vítá nový rok australská Sydney

Příchod nového roku slaví i v Severní Koreji. Tamní novoroční estrády připomínají návrat do starých časů. Půlnoc tam odbila v 16:00 středoevropského času.

Foto: Reuters

Oslavy Severní Korea

Foto: Reuters

Pchjongjang, Severní Korea

Tradiční ohňostroj se konal také v Hongkongu. Příchod nového roku 2022 a sledovat pyrotechnickou show přišly na oba břehy hongkongského přístavu desetitisíce lidí.

Foto: Reuters

Novoroční ohňostroj v Hongkongu

Radnice v thajské metropoli Bangkok sice oficiální vítání příchodu nového roku zrušila z obav před novou variantou koronaviru omikronem. Odpočítávání posledních minut starého roku a příchod nového včetně ohňostrojů se tentokrát konaly v režii soukromých společností, jako například soukromé společnosti v nákupních centrech Central World a Icon Siam, napsal server thaipbsworld.com.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Oslavy příchodu nového roku v Bangkoku

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Vítání nového roku v Bangkoku

Dubaj si okázalou oslavu nenechalo ujít

Navzdory pandemii omikronu se loučení se starým rokem odehrálo ve Spojených arabských emirátech ve velkém stylu.

Foto: Reuters

Dubaj přivítala nový rok velkolepým ohňostrojem

U nejvyšší budovy světa, 828 metrů vysokého mrakodrapu Burdž Chalífa v Dubaji byl velkolepý ohňostroj se světelnou a laserovou show. Kromě toho se ve městě uskutečnilo dalších 36 ohňostrojů a to i v areálu Světové výstavy EXPO 2020.

Foto: Reuters

Ohňostroj v Dubaji

Někde se oslavy ruší, jinde zůstávají v plné parádě

Mimořádný zákaz novoročních shromáždění ještě před Vánoci oznámil například německý kancléř Olaf Scholz; velká města jako Berlín, Mnichov či Frankfurt nebudou ani odpalovat ohňostroje.

I v soukromí se může setkat maximálně deset lidí z různých domácností.

Londýn zase odvolal plánovanou velkou oslavu na ikonickém prostranství Trafalgar Square, akci má místo toho nahradit speciální program veřejnoprávní stanice BBC, jehož natáčení se může zúčastnit 6500 lidí, oznámil již dříve starosta Sadiq Khan.

Ani nad pařížským bulvárem Champs-Élysées nebude k vidění ohňostroj, francouzská metropole oznámila, že kvůli šíření omikronu neplánuje ve městě žádná shromáždění. Oslavy nebudou ani v Římě a dalších italských městech.

Co víc – až do 1. ledna tam platí zákaz konzumace alkoholu i potravin ve veřejných prostorách budov a noční kluby a diskotéky musí zůstat zavřené až do konce ledna.

Uvolněnou cestou jde naopak Polsko, které má přitom v přepočtu na počet obyvatel rovněž jeden z nejvyšších počtů obětí – vláda na silvestrovskou noc dokonce povolí otevření diskoték a nočních klubů, které byly od 15. prosince uzavřené.

V USA oslavy jen omezeně  

Ačkoliv Španělsko aktuálně čelí šesté vlně koronavirové nákazy, oslavy v Madridu se v omezeném režimu nakonec uskuteční, například Barcelona ale plánované akce zrušila.

Navzdory prudkému nárůstu počtu nově nakažených ve Spojených státech se vítání nového roku ve většině tamních velkých měst konat budou, byť často v omezeném režimu. To je i případ proslulých oslav na newyorském Times Square.

Spouštění křišťálové koule a déšť konfet tam nyní bude moct sledovat nanejvýš 15 tisíc lidí, účastníci starší pěti let se navíc budou muset prokázat očkováním. Obří akce přitom v běžných dobách přitahovala téměř šedesát tisíc lidí.

Novoroční oslavu na moskevském Rudém náměstí město stejně jako loni zrušilo, ale celkově v Rusku navzdory vysokému počtu úmrtí na covid tvrdá omezení neplatí.

Foto: Reuters

Ohňostrojem vítala nový rok také Moskva

Foto: Reuters

Ohňostroj v Moskvě

Rio náhle otočilo. Z oznámeného rozhodnutí zcela zrušit oslavy nakonec vycouvalo vedení brazilského města Rio de Janeiro, pro konání akcí v omezeném režimu svolilo „po konzultaci s experty“.

V indickém Novém Dillí platí i o silvestrovské noci kvůli regionálnímu nárůstu infekcí zákaz veřejných shromáždění, zatímco japonské Tokio raději zrušilo oblíbené oslavy u rušné křižovatky ve čtvrti Šibuja.

Paradoxní situace panuje v Jihoafrické republice, kde omikron poprvé identifikovali. Oslavy jsou sice povoleny, ale zároveň platí noční uzávěra.

„Pokud se budete po půlnoci zdržovat venku, budete zatčeni,“ nenechal nikoho na pochybách ministr vnitra Bheki Cele.

Přehled začátků roku dle jednotlivých časových pásem
(časy jsou převedeny na náš SEČ)
Pátek:
11:00 Tonga, Samoa, Kiribati
12:00 Nový Zéland
14:00 Austrálie
16:00 Japonsko, Jižní Korea, Severní Korea
17:00 Čína, Filipíny, Singapur
19:00 Bangladéš
19:30 Indie, Srí Lanka
20:00 Pákistán
22:00 Rusko (Moskevská oblast)
Sobota:
00:00 Česká republika, Slovensko, Německo, Francie a další evropské země
01:00 Velká Británie, Irsko, Portugalsko, Island
03:00 - 04:00 Brazílie
04:00 Argentina
04:30 - 09:00 USA, Kanada (od východního pobřeží k západnímu)
10:00 Aljaška
11:00 Havaj
12:00 Americká Samoa
13:00 Bakerův ostrov, Howlandův ostrov

Reklama

Výběr článků

Načítám