Hlavní obsah

Výjezdy ministrů by mohly být brány jako součást kampaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současné výjezdy členů vlády do krajů by mohly být problematické z pohledu vedení volební kampaně před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. V pondělí to řekl Tomáš Hudeček, člen vedení brněnského úřadu, který dohlíží na financování stran a hnutí. Úřad podle něj tyto výjezdy sleduje.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Ministr dopravy Karel Havlíček (vlevo) navštívil 1. srpna 2021 úsek opravované dálnice D1 mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi na Brněnsku. Vpravo generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Článek

„Kombinování veřejné funkce a volební kampaně je dost problematické a rozhodně to sledujeme. Bohužel si myslím, že ty současné výjezdy, které jsou častější, než byly v těch minulých volbách, jsou jen důsledkem toho, jak si kandidující subjekty flexibilně osvojují zákonná pravidla volební kampaně,” uvedl Hudeček.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí také v pondělí zveřejnil závěry z kontroly prezidentské kampaně Miloše Zemana, v nichž dospěl k závěru, že prezidentovy výjezdy do krajů před prezidentskými volbami v roce 2018 byly zčásti předvolební kampaní.

Dohledový úřad našel v Zemanově kampani porušení zákona

Domácí

Zeman na podzim 2017 projel několik krajů, zavítal například do Jihomoravského či Plzeňského kraje. Úřadu vadilo, že si při tom počínal jako při kampani.

Prezidentské volby se uskutečnily v roce 2018. Kandidovalo tehdy devět lidí. Ve druhém kole Miloš Zeman obhájil mandát, když porazil bývalého předsedu Akademie věd ČR Jiřího Drahoše.

Reklama

Výběr článků

Načítám