Hlavní obsah

Vozit postele do nemocnic dá zabrat, říká hasič

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči jsou podobně jako na jaře kvůli koronaviru opět v zápřahu. Kromě svých obvyklých úkolů v těchto dnech zajišťují přepravu lůžek do nemocnic, plicních ventilátorů ze zahraničí nebo ochranných pomůcek pro školy a sociální zařízení.

Foto: Ministerstvo obrany

Postele v polní nemocnici v Letňanech

Článek

V posledních týdnech panovaly obavy z nedostatku lůžek pro pacienty s covidem-19, zajištění dostatečných kapacit proto bylo jednou z priorit Ústředního krizového štábu. V praxi pak mají velkou část tohoto úkolu na starosti hasiči.

„Doposud nejvíc postelí pro intenzivní péči i pro standardní péči jsme rozvezli do nemocnic v Jihomoravském kraji, velkou dodávku lůžek jsme vezli i do Plzeňského a Jihočeského kraje,“ řekl Právu brigádní generál David Kareš, zástupce velitele záchranného útvaru hasičského záchranného sboru.

Polní nemocnice v Letňanech má být do konce února. Dalších 53 milionů pro miliardáře Sehnala?

Domácí

Je to složka vyčleněná pro mimořádné události a disponuje speciální technikou. Podílel se třeba na likvidaci vybuchlých muničních skladů ve Vrběticích. A právě záchranný útvar stát využívá během koronavirové krize k logistice a tam, kde je třeba těžké fyzické práce.

„Jedna postel pro intenzivní péči váží 180 kilogramů. Je plná elektroniky a my samozřejmě nechceme, aby se poškodily. Často proto s nimi manipulujeme ručně, což je docela fuška,“ přibližuje David Kareš. Do nemocnic po celém Česku takto rozvezli přes 500 lůžek.

Krom toho hasiči ze záchranného útvaru v uplynulých týdnech převáželi plicní ventilátory ze zahraničí, které Česká republika dostala jako pomoc od jiných zemí. Takto například přivezli stovku ventilátorů z německého Dortmundu nebo 150 ventilátorů z Maďarska, na ruzyňském letišti zase přebrali přístroje, které do Česka poslal Izrael.

V polní nemocnici v Letňanech neležel jediný pacient

Domácí

Hasiči zajistí i přepravu milionu rukavic do Francie, které naopak jako dar poskytnou Češi. K tomu rozvážejí roušky, respirátory a další ochranné pomůcky pro školy a sociální zařízení podle potřeb jednotlivých krajů.

Jaro bylo horší

„Jen za poslední dva týdny, kdy jsme vezli 80 velkých náklaďáků materiálu, máme najeto 40 tisíc kilometrů,“ odhaduje Kareš.

„V současnosti je to naše každodenní činnost, musíme přitom ovšem zvládat i naše běžné úkoly. My jako záchranný útvar jsme například byli nasazeni během povodní nebo jsme se podíleli na hašení rozsáhlých požárů skládek,“ vypočítává hasič. Na převážení materiálu se podílí přibližně 140 lidí.

Přestože mají teď práce hodně, s jarní vlnou koronaviru současná situace srovnání podle Kareše nesnese. „Jaro bylo extrémní, jelikož bylo potřeba distribuovat obrovský objem materiálu ve velmi krátkém čase. Nyní tu práci máme rozdělenou do více dní a můžeme lépe plánovat směny, aby lidé měli trochu času na odpočinek,“ říká.

Na jaře totiž záchranný útvar tvořil jádro týmu, který z dopravních letadel ve dne v noci vykládal miliony kusů tehdy nedostatkového zdravotnického materiálu.

Provoz útvaru podzimní rozmach epidemie nenarušil, aktuálně kvůli nákaze covidem nebo karanténám postrádá čtyři procenta hasičů. „Rozdělili jsme lidi na skupiny, aby se minimálně potkávali. V podstatě si jen předávají klíče od vozidel a nutné informace,“ říká Kareš.

Hasiči i jejich technika současné vytížení podle něj zvládají. „Nálož práce je vyšší a lidí je kvůli covidu méně. Ačkoli to zní jako klišé, přesně pro takové situace byly tyto složky vytvořeny a lidé s tím do té práce šli. Zkrátka je to potřeba, tak se to udělá. Bereme to jako službu občanům, kterou děláme s plným nasazením, a nikdo o tom nediskutuje,“ uzavírá Kareš.

Reklama

Výběr článků

Načítám